Vaticaan haalt banden met hedendaagse kunst aan

Met de tentoonstelling wil het Vaticaan een eventuele deelname aan de Biënnale van Venetië in 2013 onderzoeken.

Nog tot 5 september kunnen Romereizigers in het Atrium van de Aula Paulus VI vaststellen dat het Vaticaan niet langer afkerig staat van hedendaagse kunst. De tentoonstelling ‘Splendore della vita e belezza della carità’ (de heerlijkheid van het leven en de schoonheid van het erbarmen) brengt werken samen van bekende en minder gangbare hedendaagse kunstenaars.

Er zijn 60 genodigden te zien en te horen, want het gaat niet uitsluitend om beeldende kunstenaars, maar ook om architecten en componisten, dichters en romanciers, fotografen en goudsmeden. Mimmo Paladino heeft een kruisiging geschilderd, Ennio Morricone heeft een partituur geschreven in de vorm van een kruis waarbij de verschillende stemmen van boven naar onder en van links naar rechts kunnen gezongen worden.

Oscar Niemeyer toont het model van een klokkentoren voor de nieuwe kathedraal van Belo Horizonte en Mathias Schaller nam foto’s van astronauten. Ook zijn enkele kunstenaars aanwezig die zich duidelijk binnen de kerk situeren zoals de Sloveense priester en mozaïek kunstenaar Marco Rupnik en de Russische Natalia Tsarkova, de officiële portrettiste van het Vaticaan.

Artistieke communicatie

De expositie wordt gezien als een proefproject voor de mogelijke deelname aan de Biënnale van Venetië van 2013. Kardinaal Gianfranco Ravasi nam het initiatief, uiteraard met toestemming van paus Benedictus XVI. Hij is al ruim drie jaar president van de pauselijke raad voor Cultuur, in feite de minister van Cultuur van de pauselijke staat. Hij wil de dialoog tussen de Kerk en de actuele stromingen in de kunst herstellen.

Die was de voorbije eeuw zo goed als bevroren. Maar in de jaren zestig van de vorige eeuw begon het enigszins te dooien want onder het pontificaat van Paulus VI werd er al een museum voor moderne en hedendaagse kunst op poten gezet.

Ravasi (°1942) is zelf niet gebakken in de actuele kunstaarde. Hij is een internationale sommiteit als bijbelwetenschapper, hebraïst en archeoloog. Het is zijn wens om een nieuwe grammatica voor de artistieke communicatie voor te leggen. Deze tentoonstelling is een eerste aanzet.

Ludo Bekkers

Splendore della vita e belezza della carità, tot 5 september in het Atrium van de Aula Paulus VI in het Vaticaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content