Variatie troef op het Mestizo Arts Festival in Antwerpen

© x

Het Mestizo Arts Festival (MAF) is toe aan zijn achtste editie. Vanaf 17 oktober brengt het gevarieerde festival, met focus op stedelijkheid, weer verscheidene kunstdisciplines samen: van dansvoorstelling ‘Still Animals’ tot worstelende dragqueen Cassandro.

De achtste editie van het Mestizo Arts Festival belooft een MAFfe mix te worden van allerlei vormen kunst. De organisatie poogt een platform te creëren voor ‘nieuwe’ kunstvormen. De visie achter het gebeuren is het doel de krachten te bundelen en het aanbod samen te brengen. Zo kan je naar dans- en theatervoorstellingen gaan zien maar ook een kortfilm over de dragqueen van de Lucha Libre, Cassandro, staat op de planning.

Urbanisme

MAF draait om combinaties, verschillende kunstdisciplines worden in elkaar verweven om zo het beste er uit te halen. In het thema ‘Urbanisme’ creëert het festival een dialoog tussen podium en architectuur. PIT, een installatie in de Dambuurt in Antwerpen, brengt de twee disciplines samen en tracht te onderzoeken hoe bepaalde architecturale vormen onze perceptie en verbeelding beïnvloeden.

In ‘Autonomous Scenography’ van kunstenares en scenograaf Meyrem Bayram wordt de scène niet gemaakt in functie van het verhaal of de choreografie, maar andersom. Vanuit haar fascinatie voor pop-up boeken zorgt ze voor een aantal basisvormen uit karton die van een schijnbaar lege vlakte kunnen transformeren tot een arsenaal aan suggestieve vormen en gedaantes. Verschillende kunstenaars krijgen de kans om hun verbeelding los te laten op de installatie. Kan de performer de interpretatie van de scène veranderen?

Aansluitend kan je genieten van de dansvoorstelling ‘Still Animals’ van Tuur Marinus. Daarin vertaal hij de fotoreeksen van Eadweard Muybridge naar het podium. Je zal een springende kat en een vliegende duif zien in de naakte lichamen die geleid worden door gecamoufleerde performers. De dualiteit tussen mens en dier is de leidraad doorheen de creatie. Mensenlichamen die dieren nabootsen zorgen voor een beeld dat in beweging is, maar tegelijk ook stilstaat.

Alvast een voorsmaakje van ‘Still Animals’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mictland

In samenwerking met onder andere de ambassade van Mexico, de stad Antwerpen, het MAS en het Zilvermuseum brengt MAF ‘Mictland’. De combinatie tussen het Azteekse ‘Mitlan’ en het Nederlandse ‘land’ staat voor Land van de Onderwereld en moet het publiek doen nadenken over de dood als deel van het leven. Eeuwenoude wijsheden en tradities uit Zuid- en Latijns-Amerika worden vanaf 26 oktober vermengd met hedendaagse visies uit verschillende artistieke stromingen.

Een van de blikvangers is Cassandro El Exotico. De bekendste dragqueen van het Lucha Libre circuit zal het in de Arenberg opnemen tegen onder andere Puma King en Niebla Roja. De voormalige wereldkampioen van de Universal Wrestling Association vertegenwoordigt en verdedigt de genderdiversiteit in elke sport. Op het festival zullen ook een kortfilm en een documentaire over de kleurrijke sportheld te zien zijn. Onderstaand fragment toont een aantal kunstjes die eigen zijn aan de flamboyante worstelaar. (WH)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het Mestizo Arts Festival loopt van 17 tot en met 31 oktober op verschillende locaties in Antwerpen.

Alle info en tickets vind je hier:

http://mestizoartsfestival.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content