Van Gogh uit collectie Liz Taylor verkocht bij Christie’s

© AFP

Naast het werk van Vincent van Gogh ging ook een sculptuur van Henry Moore voor een recordprijs onder de hamer.

Bij de Londense vestiging van veilinghuis Christie’s ging een werk van Vincent van Gogh onder de hamer voor een dikke 12 miljoen euro. Tot aan haar dood in maart 2011 hing het schilderij in het huis van Liz Taylor in Bel Air.

In 1963 kreeg Taylor het werk in haar bezit. Haar vader kocht het toen voor zo’n 92.000 pond. Het werk dateert uit 1889 en is een van de laatste doeken die Van Gogh schilderde. Het doek heet ‘Vue de l’asile et de la Chappelle de Saint-Rémy’ en toont het landschap waar Van Gogh de laatste maanden van zijn leven doorbracht.

Uit haar collectie werden ook een jong zelfportret van Edgar Degas en een landschap van Claude Pissaro, getiteld ‘Pommiers à Eragny’, verkocht. Op 8 februari worden nog eens 35 werken van Taylor geveild. En in december 2011 verkocht Christie’s New York haar collectie juwelen, kledij en decoratieve kunst al.

Topstuk van de avond was de sculptuur ‘Redining Figure: Festival’ (1951) van Henry Moore. Het werk ging voor 22 miljoen euro over de toonbank. Dat is meteen een nieuw veilingrecord voor Henry Moore. Moore maakte dit werk op aanvraag van de Arts Council voor het Festival of Britain in 1951. Het is een sleutelwerk binnen het oeuvre van Henry Moore. Een anonieme persoon bood via de telefoon op het werk.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content