Unieke stoomlocomotief Topstukkenlijst verkocht voor 21.500 euro

© Moyersoen

Hoewel de trein door een privépersoon gekocht is, moet hij door de opname op de Topstukkenlijst wel in Vlaanderen blijven.

Op een onlineveiling van Moyersoen is vrijdagnamidag een unieke stoomlocomotief uit de wereldtentoonstelling van 1935 verkocht voor 21.500 euro.

De koper is anoniem, maar aangezien de locomotief als eerste industrieel erfgoed in de Topstukkenlijst werd opgenomen, moet de locomotief in Vlaanderen blijven. Een anonieme bieder had 21.500 euro over voor de stoomlocomotief ‘Lilliput’ die in Nijvel gebouwd werd. Op de koopsom voor de locomotief, die op een zestig centimeter spoorlijn rijdt, wordt nog 17 pct veilingkosten en 21 pct btw bijgerekend.

Het Stoomcentrum Maldegem vzw, dat samen met het Forum voor Erfgoedverenigingen en Vlaams Volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman (CD&V) het beschermingsdossier er bij hoogdringendheid door kreeg, greep naast de trein. “We hadden wel een budget, maar niet de middelen om zoveel te investeren”, aldus Jason Van Landschoot van het Stoomcentrum Maldegem vzw.

“Het geld van enkele leden en een plots opgedoken mecenas bleek onvoldoende.” Toch is het Stoomcentrum Maldegem niet ontgoocheld. “We zijn tevreden dat de stoomlocomotief in Vlaanderen blijft door de bescherming. Het is de eerste keer dat industrieel erfgoed in de Topstukkenlijst terecht komt, en we zijn heel tevreden dat minister Schauvliege alle facetten van cultuur en erfgoed onder haar bevoegdheid ondersteunt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content