Succesexpo Michael Borremans in Tel Aviv open voor het grote publiek

Michaël Borremans © Belga

In Israël zijn de deuren van Michael Borremans’ tentoonstelling ‘As sweet as it gets’ woensdag geopend voor het grote publiek.

Woensdag gingen in Israël de deuren open van de tentoonstelling “As sweet as it gets” van kunstschilder Michael Borremans. Directeur Suzanne Landau van het Museum of Arts, die zelf de tentoonstelling naar Tel Aviv haalde, is tevreden met het resultaat.

“De opkomst op de vernissage doet het beste verhopen voor de tentoonstelling, die tot einde januari loopt”, zegt Landau. “Michael (Borremans) kreeg gisteren bijzonder veel positieve reacties.”

Extra veiligheidsmaatregelen

In haar vorige functie als curator aan het Israel Museum in Jeruzalem kocht Landau al enkele werken van Borremans. Toen ze lucht kreeg van de overzichtstentoonstelling in de Bozar, heeft ze contact opgenomen om die ook naar Tel Aviv te halen.

Door de opflakkering van het conflict in de regio, rezen twijfels of de tentoonstelling wel zou doorgaan. Uit de culturele sector kwam een oproep tot boycot en de organisatie moest twee eigenaars overtuigen dat hun schilderijen in veilige handen waren. “De gallerijen liggen drie verdiepingen onder de grond. Bovendien werden extra veiligheidsmaatregelen getroffen”, aldus Landau.

“Uiteindelijk is de integrale tentoonstelling verhuisd. Volgens mensen die de tentoonstelling in Brussel hebben gezien, ziet hetzelfde werk er in de nieuwe opstelling erg anders uit.”

Kritiek

Of de openlijk kritische houding van Borremans tegenover het Israëlische regime niet dreigt te wegen op het bezoekersaantal? “Niet iedereen heeft hier dezelfde mening”, antwoordt Landau. “Ook in Israël staan velen kritisch tegenover de politiek.”

De kunstschilder liet eerder verstaan dat hij niemand zou sparen tijdens interviews ter plaatse. Ondanks zijn afkeuring van het Israëlische beleid in de oorlog, was hij wel altijd voorstander om de expo te laten doorgaan. ‘Kunst biedt reflectie. Ik vind dat die mensen wel eens een spiegel mag worden voorgehouden’, zei hij.

‘Inwoners Gaza zijn welkom’

Of ook de inwoners van de Gazastrook welkom zijn op de tentoonstelling? “Ik weet niet of ze momenteel mensen doorlaten aan de grens, maar als dat kan, zijn ze uiteraard welkom.” (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content