Subsidies Raamtheater stopgezet

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege beslist om de subsidies van het Raamtheater stop te zetten.

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege beslist om de subsidies van het Raamtheater stop te zetten.

Op 11 mei diende de nieuwe directie van het Raamtheater een geactualiseerd actieplan in bij de Vlaamse overheid. Die heeft daaruit besloten dat het Raamtheater zijn oorspronkelijk ingediende beleidsplan, waarvoor het erkend en dus gesubsidieerd is voor de periode 2010-2012, niet zal uitvoeren.

Minister Schauvliege wijst er op dat dit in strijd is met het Kunstendecreet. “Het kan altijd gebeuren dat deze plannen in de loop van de beleidsperiode om gemotiveerde redenen moeten worden aangepast. Daarvoor dienen de jaarlijkse actieplannen”, stelt Schauvliege.

Jaarrekening

“Maar deze aanpassingen moeten zich verhouden tot het goedgekeurde meerjarige beleidsplan. In het geval van het Raamtheater wijzigde men na amper drie maanden radicaal van koers, waarbij men zich ook afzet tegen de oorspronkelijke én door de regering goedgekeurde plannen.”

In het persbericht wijst de minister er ook op dat het Raamtheater het jaarverslag en de jaarrekening 2009 nog niet heeft ingediend. “Ook het indienen van deze documenten voor 31 maart 2010 is een voorwaarde om meerjarige subsidies te blijven ontvangen”, licht de minister toe.

“Kaakslag”
De directie van het Raamtheater is verontwaardigd dat ze het nieuws via de pers moest vernemen en spreekt van een “kaakslag”. Steven De Lelie van het Raamtheater is niet te spreken over de beslissing. Hij noemt de argumenten van Schauvliege “op zijn minst bedenkelijk” en vindt dat zijn ploeg “meer dan genoeg feitelijke argumenten” heeft aangedragen. Maar voor het kabinet Schauvliege zijn die blijkbaar “totaal onbelangrijk”, besluit hij.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content