Studio Ai Weiwei gesloopt door Chinese autoriteiten

© Reuters

Hoewel de sloop eerder aangekondigd was, kwam hij toch nog als een verrassing.

In de nacht van maandag op dinsdag zijn de Chinese autoriteiten zonder waarschuwing begonnen aan de sloop van de studio van Ai Weiwei in Jiading. De 53-jarige kunstenaar vormt al langer een luis in de pels van de Chinese overheid.

Zo kreeg hij in november voor de Nobelprijsceremonie voor dissident Liu Xiaobo nog enkele dagen huisarrest. En heeft hij al meermaals het gebrek aan vrijheid op het internet aangekaart.

Toen hij het nieuws vernam, is de kunstenaar meteen teruggevlogen naar Shanghai. Ai Weiwei investeerde bijna een miljoen in het gebouw en sloot een contract om er dertig jaar te kunnen blijven af. Door zijn kritische uitlatingen over de mensenrechten in China zou de overheid besloten hebben om het pand tegen de vlakte te gooien. Al luidt het officieel dat de bouwregels niet gerespecteerd zijn.

Al was het net op vraag van datzelfde regime en van de burgemeester van Jiading dat Ai Weiwei er twee jaar geleden zijn studio inrichtte. Ze wilden van het landbouwgebied een meer cultureel gebied maken en beloofden de artiest te helpen met de nodige documenten, zo meldt Designboom.

De installatie ‘Sunflower Seeds’ van Ai Weiwei palmt momenteel de grote turbinehal van het Londense Tate Modern in. Al verwierf de kunstenaar wellicht het meest bekendheid met zijn ontwerp voor het Olympische stadion ‘het Vogelnest’, dat hij samen met architectenduo Herzog & de Meuron bouwde.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content