Studenten Sint-Lukas vinden onderdak bij Jan De Cock

© Belga

De studenten van de kunsthumaniora Sint-Lukas moeten volgend jaar weg uit de gebouwen in Schaarbeek wegens broodnodige renovaties. Gelukkig kunnende 300 leerlingen de komende drie jaar terecht in het atelier van Jan De Cock in Anderlecht.

‘We creëren een nieuwe Bauhausschool,’ vertelt kunstenaar Jan De Cock aan brusselnieuws.be. De Cock is een oud-leerling van Sint-Lukas en bood zijn werkruimte aan de school aan. Ondertussen kan het schoolgebouw in de Schaarbeekse Groenstraat worden gerenoveerd. De tijdelijke locatie van de driehonderd studenten is een erg boeiende, inspirerende locatie. De Cock werkt immers al twintig jaar in een oude papierschepperij van 3.000 vierkante meter in Anderlecht. Een tijdje geleden kocht de kunstenaar ook de twee overliggende panden. Die zullen vanaf september omgetoverd worden tot twaalf theorielokalen. Ook het atelier van De Cock krijgt een opfrissing. De kunstenaar geeft zijn werkplaats een fikse schoonmaak en ruimt plaats voor 120 schildersezels. Wel blijven zijn eigen creaties en de uitgebreide kunstverzameling die hij bezit, staan. De 3.000 vierkante meter zullen goed benut worden, want er komen ook speelplaatsen, een lerarenlokaal, een cafetaria en een bibliotheek.

Kruisbestuiving

Dat de jonge kunstenaars les krijgen in een echt kunstenaarsatelier is erg positief. Voor directeur Kris Bauwens is dit een grote meerwaarde. Bauwens wil bovendien de komende jaren niet alleen zijn school verbouwen, maar ook inhoudelijk innoveren. De drie jaar in het atelier van De Cock zal overigens sowieso veranderingen teweeg brengen. Het wordt een tijd weg uit de vertrouwde omgeving en een kans om nieuwe dingen uit te testen. Jan De Cock, zelf oud-leerling van de school, is verheugd dat hij zijn oude school kan helpen. Hij zal geen les geven, maar wel adviseren. ‘Ons land verkeert al jaren in een comateuze toestand waarin nergens nog geld voor is. Dan moet je elkaar helpen,’ vertelt de artiest. Ook zal hij zijn werk kunnen tonen aan een nieuwe generatie en aftoetsen aan hun smaak en visies.

Brussels Art Institute

De tijdelijke school betekent voor Jan De Cock de start van BAI_haus (Brussels Art Institute), dat zal opereren in de gesamt-traditie van Bauhaus. ‘Dit wordt een plek met een school, een kunstenaarsstudio, tentoonstellingen, een bookshop, een café, waar kunst, film, architectuur, muziek en theater door elkaar lopen,’ verklapt hij. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content