Stedelijk Museum Amsterdam geteisterd door 7×7 plagen

Administratieve, juridische en technische problemen zorgen ervoor dat de uitbreiding nog steeds niet klaar is.

Dat het Stedelijk Museum in Amsterdam al te lang in wankele steigers staat is ook buiten Nederland opgemerkt. Het eens zo trotse cenakel van de moderne kunst, bedacht door Willem Sandberg, staat nu al jaren te wachten op een uitbreiding.

Een Nederlands criticus schreef in bijbelse termen dat de nieuwbouw niet door zeven maar door zeven keer zeven plagen werd geteisterd. De gerenommeerde architecten Robert Venturi en Denise Scott Brown, daarna Alvaro Siza en Benthem & Crouwel, werden uitgerangeerd of beten er hun tanden op stuk. Al in 2008 had het nieuwe concept klaar moeten zijn.

We zijn ondertussen drie jaar verder en ‘De Badkuip’ zoals de Amsterdammers het project van B & C gingen noemen werd almaar op de helling gezet door administratieve, juridische en technische problemen.

‘De Badkuip’ lijkt een verdoemd gebouw. Afbreken en omturnen tot een zwembad aan het Oosterdok suggereren enkelen. B & C moet worden gevraagd een nieuwe functionele en eenvoudig te bouwen uitbreiding aan het Stedelijk te ontwerpen. Dat kan dan misschien in 2012 opgeleverd worden.

Ludo Bekkers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content