Sociaal-culturele bewegingen protesteren tegen besparingen Schauvliege

Een groep van sociaal-culturele bewegingen heeft vrijdagochtend actie gevoerd aan het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V).

Een groep van sociaal-culturele bewegingen heeft actie gevoerd aan het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V).

De verenigingen, zoals onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Pax Christi en Welzijnszorg, protesteerden tegen het feit dat zij het met een miljoen euro minder moeten doen. “Zonder dit miljoen komen de bewegingen tot stilstand en maakt de regering in één klap de samenleving monddood”, luidt de kritiek.

Volgens Nicole Van Bael (Vredesactie), woordvoerder van de actie, heeft minister Schauvliege te weinig inspanningen gedaan om dat ene miljoen te vinden. “Voor de Vlaamse overheid gaat het om amper 0,00004 procent van het totale budget, maar voor de sociaal-culturele bewegingen gaat het om een kwart van het budget. Dat maakt het onmogelijk om onze werking nog deftig voort te zetten”, zo verklaarde Van Bael vrijdagochtend op Radio 1.

Sociaal kapitaal

De inkrimping van het budget dreigt niet alleen een impact te hebben op de tewerkstelling – volgens Van Bael staan er 60 banen op de tocht – maar dreigt ook de bewegingen totaal “zonder zuurstof te zetten”. Volgens Van Bael heeft de minister “de botte bijl bovengehaald” en moet er dringend bijgestuurd worden.

“Wij zijn onderdeel van het sociaal kapitaal, het enige kapitaal dat de samenleving nog niet heeft bedrogen. Dat moet eens naar waarde geschat worden. Het subsidiëren van sociaal-culturele bewegingen is geen luxe, het is een noodzaak”, aldus Van Bael.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content