Schilderijen Magritte voor enkele maanden terug verenigd

© Magritte Museum

Voor het eerst in 83 jaar zijn de werken ‘De bedreigde moordenaar’ en ‘De geheimzinnige speler’ van René Magritte opnieuw verenigd.

Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York geeft het surrealistische schilderij ‘De bedreigde moordenaar’ van René Magritte (1898-1967) voor vier maanden in bruikleen aan het Magritte Museum in Brussel.

Kunstkenners beschouwen het als een van zijn belangrijkste werken dat nu is te bezichtigen naast zijn tegenhanger ‘De geheimzinnige speler’.

‘De bedreigde moordenaar’ vormt een diptiek met ‘De geheimzinnige speler’ die in 1927 werden geschilderd en samen werden tentoongesteld in galerie Le Centaure in Brussel.

Belangrijkste werken

Opmerkelijk is dat Magritte toen nog maar 29 jaar was. Ze behoren tot zijn belangrijkste werken zowel door het onderwerp als door het formaat. Voor het eerst in 83 jaar is de diptiek opnieuw verenigd.

Magritte besteedde bijzonder veel zorg aan de uitvoering ervan. Het geschilderde onderwerp lijkt ingegeven door een van de vijf gedichten die Paul Nougé had gebundeld onder de titel ‘Images peintes’.

Tijdens de afgelopen vijftien maanden zijn al zo’n 580.000 mensen het museum komen bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content