Schilderijen gesloten KMSKA reizen wereld rond

© Belga

Zowel in Japan, in het Amerikaanse Sarasota als in Mexico City staan tentoonstellingen met kunstwerken uit het KMSKA op de agenda.

Een aantal belangrijke stukken van het nog tot 2017 voor renovatie gesloten Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) reist de komende maanden de wereld rond. Het gaat om schilderijen van Ensor en zeventiende-eeuwse meesters als Rubens, Van Dyck en Jordaens. Ze zullen in verschillende pakketten te zien zijn in Sarasota (Florida, VS), Mexico City en Tokio. Museumdirecteur Paul Huvenne ziet grote voordelen in het uitlenen van de topwerken. “Een vliegende kraai vangt meer dan een zittende. Vorig jaar bezochten 272.000 mensen onze kunstwerken op diverse gastlocaties in en rond Antwerpen. Nu kunnen kunstliefhebbers over de hele wereld kennismaken met het fantastische erfgoed van Vlaanderen.”

Volgens Huvenne kan het opdelen in verschillende pakketten bovendien een goede inspiratiebron zijn voor toekomstige presentatievormen in het eind 2017 volledig gerenoveerde KMSKA.

Drie expo’s

Een selectie van 50 schilderijen van zeventiende-eeuwse meesters valt vanaf 1 maart te zien in Mexico City voor de thematentoonstelling ‘Arte Flamenco del siglo XVII’. Die toont de diepgaande invloed van de Vlaamse kunst op de ontwikkeling van de kunsten in de toenmalige Nieuwe Wereld.

Twee weken voordien start in het Amerikaanse Sarasota een meer specifieke expo rond Peter Paul Rubens, met onder meer 75 prenten uit diens collectie Rubensgrafiek.

Vanaf 14 april reizen tenslotte 73 schilderijen en 59 tekeningen van het KMSKA Japan rond tot maart 2013. Het gaat om een tentoonstelling rond James Ensor, met aandacht voor Ensors inspiratiebronnen als Courbet en Claus. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content