Schilderij van Da Vinci geveild voor recordbedrag van 450,3 miljoen dollar

'Salvator Mundi' is een portret van Jezus Christus, dat rond 1500 geschilderd werd door Leonardo da Vinci. © REUTERS

Het schilderij ‘Salvator Mundi’ van Leonardo Da Vinci is woensdag in New York geveild voor maar liefst 450,3 miljoen dollar (382 miljoen euro) – meer dan vier keer keer het verwachte bedrag. Het werk uit 1500 is daarmee het duurste schilderij dat ooit onder de hamer ging.

Het veilinghuis Christie’s had vooraf verwacht dat het werk van Da Vinci 100 miljoen dollar zou opbrengen, maar bieders dreven de prijs op tot ver boven die grens. ‘Salvator Mundi’ is het laatst gekende werk van het Italiaanse genie uit de Renaissance.

Het schilderij was woensdag het centrale stuk van een grootschalige veiling bij Christie’s. Voor het onder de hamer ging, werd het tentoongesteld in Hongkong, Londen, San Francisco en New York, waar het uiteindelijk werd verkocht.

In totaal kregen ruim 27.000 mensen het werk te zien, volgens Christie’s het meeste ooit voor één enkel kunstwerk. Volgens de New York Times bezochten onder anderen sterren als Leonardo DiCaprio, Patti Smith en Jennifer Lopez het schilderij.

‘Salvator Mundi’ werd in 2005 ontdekt op een regionale veiling in de Verenigde Staten. Aanvankelijk ging men er vanuit dat het om een kopie ging. Het schilderij – olie op hout – werd uiteindelijk volledig gerestaureerd. Meest recent was het in handen van een Russische miljardair.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content