Schilderij teruggevonden dankzij film Stuart Little voor bijna 230.000 euro onder de hamer

© gf

Een schilderij van de Hongaarse meester Robert Bereny (1888-1953) dat dankzij de film ‘Stuart Little’ opgedoken was in Hollywood, heeft bij een veiling 229.500 euro opgeleverd.

Het doek “Slapende vrouw met zwarte vaas” was sinds de jaren twintig spoorloos. Het schilderij was volgens de Hongaarse kunsthistoricus Gergely Barki na afloop van een tentoonstelling verkocht aan een joodse verzamelaar.

Waarschijnlijk ontvluchtte de verzamelaar Hongarije in de aanloop naar of tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna is het spoor van het schilderij verloren gegaan. Maar in 2009 dook het schilderij op aan de oppervlakte.

Toen Barki, die aan een biografie van de schilder werkt, de film Stuart Little uit 1999, met de gelijknamige muis in de hoofdrol, bekeek, zag hij het bewuste doek boven een schoorsteen op de set. De kunsthistoricus nam contact op met de filmstudio en uiteindelijk bleek dat een voormalige setbouwer van Sony het schilderij voor 500 dollar gekocht had bij een antiquair in Pasadena in Californië. De vrouw vond het perfect passen in de woonkamer van Stuart Little en zo belandde het schilderij in de film (boven de schouw op bovenstaande foto).

De startprijs voor doek was omgerekend 110.000 euro. De veiling die plaatsvond in de Hongaarse hoofdstad Boedapest kon op heel wat media-aandacht rekenen. De verkoper, die het doek van de setbouwer gekocht had, wenste anoniem te blijven. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content