Schilderij Michelangelo komt te voorschijn van achter sofa

Een onafgewerkt schilderij met een voorstelling van Maria en Jezus, dat jarenlang achter een zetel stond te bestoffen, zou wel eens van Michelangelo kunnen zijn.

In de Amerikaanse deelstaat New York is een schilderij ontdekt dat waarschijnlijk van de hand van Michelangelo is. Het werk, dat mogelijk dus miljoenen waard is, stond 27 jaar lang te bestoffen achter een zetel in de huiskamer van de familie Kober.

Het schilderij – een onafgewerkt werk dat Maria en Jezus voorstelt – hing jarenlang in de woonkamer van het gezin Kober. Op een gegeven moment viel het schilderij naar beneden, waarop de familie het wegborg achter de zetel.

Daar bleef het staan, tot gezinshoofd Martin Kober na zijn pensionering in 2003 op zoek ging naar de herkomst van het werk. De vader van Martin Kober had zich namelijk altijd afgevraagd of er een kern van waarheid schuilde in de geruchten die binnen de familie de ronde deden. Volgens die roddels zou het schilderij van de hand van de Italiaanse meester Michelangelo zijn.

Dubbele check

Kober nam onder andere contact op met de Italiaanse kunsthistoricus Antonio Forcellino. Die is er heilig van overtuigd dat het om een echte Michelangelo gaat, onder andere omdat sporen erop wijzen dat de schilder verbeteringen heeft aangebracht op het doek.

Dat zou bij een reproductie nooit zou gebeuren. Forcellino heeft zijn bevindingen neergeschreven in een boek ‘La pietà perduta’ (De verloren pièta).

Kober wil nog een tweede bron raadplegen, om zeker te zijn van de authenticiteit. Het werk heeft hij intussen voor alle zekerheid wel al veilig opgeborgen in een kluis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content