Schilderij Antoon Van Dyck gevonden in museumkelder

© EPA

Onderzoek heeft uitgewezen dat het schilderij ‘De Maagd en het Kind’ wel degelijk door Antoon Van Dyck geschilderd is.

Tot nu toe beschouwden kunstkenners het schilderij ‘De Maagd en het Kind’ als een kopie. Daarom lag het meer dan een eeuw opgeborgen in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de heilige Fernando. Een grondig onderzoek heeft uitgewezen dat het werk wel degelijk aan de Vlaamse schilder Antoon Van Dyck kan worden toegeschreven. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais.

Van Dyck schilderde het werk rond 1625. Het stelt de maagd Maria, die haar kind vasthoudt, omgeven door onder andere Maria Magdalena en Koning David voor. Via een analyse met X-ray stralen konden de onderzoekers bewijzen dat Van Dyck de auteur is. Van Dyck overleed op 42-jarige leeftijd in 1641.

Oorspronkelijk maakte het deel uit van de kunstverzameling van de hertog van Medina de las Torres. Daarna verhuisde het werk naar de collectie van het klooster El Escorial bij Madrid. Momenteel maakt het werk deel uit van de collectie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de heilige Fernando in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content