Schilder Lucian Freud op 88-jarige leeftijd overleden

© Reuters

Met zijn rauwe realistische stijl groeide Lucian Freud uit tot een van de belangrijkste kunstenaars ter wereld.

De Britse schilder Lucian Freud, kleinzoon van de beroemde Oostenrijkse psychiater Sigmund Freund, is op 88-jarige leeftijd overleden. De schilder is in zijn woning in Londen overleden. Lucian Freud werd op 8 december 1922 geboren als zoon van de architect Ernst Freud en kleinzoon van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse. In het jaar van de machtsovername van de nazi’s in Duitsland (1933) week Freud met zijn gezin uit naar Groot-Brittannië. In 1939 kreeg Lucian de Britse nationaliteit.

Lucian Freud was een van de meest toonaangevende Britse schilders van de laatste decennia en één van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars ter wereld. Hij stond bekend voor zijn rauwe realistische stijl die onder meer duidelijk bleek uit zijn vele (naakt)portretten. Zo schilderde hij in 2002 onder andere een portret van de zwangere Kate Moss.

De laatste jaren haalden zijn schilderijen op veilingen vaak astronomische prijzen. Zo werd in 2008 nog een naaktportret van een slapende vrouw op een sofa verkocht voor 33,6 miljoen dollar, het hoogste bedrag dat ooit werd neergeteld voor een nog levende schilder. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content