Schets uit museum Oslo toegeschreven aan Rubens

© Rubensonline.be

Twee medewerkers van het KMSKA hebben het tot nu toe ongekende werk aan Rubens toegeschreven.

Twee medewerkers van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) hebben een schets uit het Natjonalmuseet van Oslo die toegeschreven werd aan een onbekende Vlaamse meester, onlangs toegewezen aan Peter Paul Rubens (1577-1640). Dat meldt het Antwerpse museum in een communiqué.

De olieverfschets van Rubens werd geïdentificeerd door dr. Paul Huvenne en dr. Nico Van Hout van het KMSKA, dat onder meer bekendstaat voor zijn collectie barokmeesters en “een belangrijke positie in het wetenschappelijk onderzoek naar Rubens inneemt”. Tot nog toe was het werk ongekend bij Rubens-kenners. Het standaardwerk over de olieverfschetsen van Rubens, opgesteld door Julius Held, vermeldt de schets immers niet.

De olieverfschets op paneel is 27 bij 29 centimeter groot en dateert van voor 1615. “Het is wellicht een eerste idee die Rubens ontwikkelde voor een schilderij in de Alte Pinakothek in München”, aldus het museum.

Het paneeltje in Oslo stelt twee mannen voor met een kleine ster op hun hoofd. Daardoor mag aangenomen worden dat het tafereel ‘Castor en Pollux roven de dochters van Leukippos’ voorstelt. Dat is volgens het KMSKA relevant, omdat van het werk in München beweerd wordt dat het om een ‘Roof van de Sabijnse Maagden’ gaat. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content