Schauvliege zet op Cultuurforum toekomstvisie uiteen

© Belga

De minister van Cultuur wil meer samenwerking tussen de verschillende disciplines.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) wil de klemtoon leggen op meer openheid en samenwerking tussen de verschillende culturele disciplines. Dat heeft ze gezegd tijdens het Cultuurforum 2020 in Gent, waar ze haar toekomstvisie voor de culturele sector voorstelde.
Het Cultuurforum ging in januari van start met de bedoeling om Vlaanderen in 2020 ook op cultureel vlak bij de top van Europa te laten horen. Dat past in het project Vlaanderen in Actie (ViA, www.vlaandereninactie.be), het ambitieuze toekomstplan van de Vlaamse Regering dat ervoor moet zorgen dat Vlaanderen in 2020 een Europese topregio is.

De afgelopen maanden werd er gewerkt rond zeven strategische doelstellingen uit de beleidsnota Cultuur van minister Schauvliege. De bedoeling van het forum was om de sector zelf van onderuit invulling te laten geven aan het beleid. Vijfhonderd mensen debatteerden in Gent de hele dag over de voorgestelde doorbraken en acties.

Projectsubsidies

De klemtoon ligt op meer openheid en samenwerking tussen de verschillende culturele disciplines, het in kaart brengen van de cijfermatige kant van de sector en een interne reorganisatie van de beoordelingscommissies. Daarnaast wil minister Schauvliege minder structurele en meer projectsubsidies. Bij de volgende structurele subsidietoekenning zal ze daarvoor de nodige knopen doorhakken.

Subsidies zullen altijd nodig zijn, maar kunnen soms verlammend werken, aldus minister Schauvliege. Ze wil dat het zoeken naar eigen werkingsmiddelen en het individuele ondernemerschap gestimuleerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content