Schauvliege wil erfgoed van noodlijdend Theater Taptoe redden

© Theater Taptoe

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege stelt alles in het werk om het cultureel belangrijke erfgoed van het Gentse figurentheatergezelschap Taptoe veilig te stellen.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege stelt alles in het werk om het cultureel belangrijke erfgoed van het Gentse figurentheatergezelschap Taptoe veilig te stellen. Dat zegt ze vrijdag in een persbericht.

Taptoe staat sinds begin dit jaar op droog zaad, nadat de vorige Cultuurminister Bert Anciaux besliste het theater niet langer te subsidiëren. “De in de vorige legislatuur besliste stopzetting van het Theater Taptoe mag er niet toe leiden dat meer dan 40 jaar theatergeschiedenis zomaar zou verdwijnen”, vindt Schauvliege.

Een deel van de stukken van vzw Theater Taptoe is al verkocht op de private markt. Samen met stichter en bezieler van Taptoe Luk De Bruyker, ook de geestelijke vader van het populaire Gentse personage Pierke Pierlala, wil Schauvliege de rest nu redden.

Tentoonstelling

In een eerste fase wil ze al het materiaal, dat onder meer bestaat uit decorstukken en poppen, laten inventariseren, eventueel in samenwerking met de vakgroep Theaterwetenschappen van de UGent.

Later moet het materiaal gerenoveerd worden en tot slot zal er een nieuwe bestemming aan gegeven worden. Een werkgroep bekijkt waar het materiaal het best gestockeerd en/of tentoongesteld kan worden.

Het is de bedoeling de collectie voor het eerst te tonen bij de officiële opening van het Firmament in Mechelen in het voorjaar van 2011. Daarna zou ze verhuizen naar een tentoonstelling in het Provinciehuis van Oost-Vlaanderen om nadien naar het wereldfestival voor het figurentheater in Charleville-Mézières door te reizen.

Luk De Bruyker zelf werkt aan een productie op basis van het erfgoed van Taptoe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content