Record aantal bezoekers voor tentoonstelling Rothko in Den Haag

Werk van Mark Rothko © Belga

Meer dan 265.000 mensen hebben in de afgelopen maanden de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko in het Gemeentemuseum in Den Haag bezocht.

Dat heeft museumdirecteur Benno Tempel zondag bekendgemaakt op de slotdag van de expositie.

Niet eerder trok een tentoonstelling in het museum zo veel bezoekers. “In 1996 hadden we een tentoonstelling met impressionisten uit het Poesjkin Museum in Moskou. Die liep heel goed. In 1994 en 1995 hadden we een succesvolle Mondriaan-tentoonstelling. Maar dit gaat er flink overheen”, aldus Tempel.

Troost

De museumdirecteur verklaart de hoge bezoekersaantallen uit de moeilijke tijden in de wereld. “Het heeft te maken met zingeving. Rothko is troostrijk. In tijden dat het zwaar is, met onzekerheid, is het geruststellend om kunst te zien waarvan je rustig wordt of waardoor je je getroost weet. Dat is de kracht van kunst en de bezoekersaantallen zijn een overwinning voor de kunst. Het geeft aan dat de samenleving behoefte heeft aan kunst.”

Vanwege de belangstelling had het Gemeentemuseum de openingstijden tot drie keer toe verruimd. De expositie ging op 20 september open. Er hingen vijftig schilderijen en tien tekeningen van Rothko. De meeste schilderijen op de expositie zijn uitgeleend door de National Gallery of Art in Washington.

Het was voor het eerst sinds 1972 dat er in Nederland een grote tentoonstelling van Rothko (1903-1970) werd gehouden. De Amerikaan, geboren als Marcus Rothkowitz in het huidige Letland, staat bekend om zijn kleurvlakken. Zijn schilderijen leveren op veilingen veel geld op. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content