Real Snow White onthult de ongeschreven regels van Disneyland

Wie je bent, niet bent, zou willen zijn of maar beter niet kan zijn volgens kunstenaars: je vindt het op het licht extravagante Fat Birds Don’t Fly bij Netwerk.

Real Snow White, 2009, Pilvi Takala

Beste werk op Fat Birds Don’t Fly, nog tot 13/5, Netwerk, Aalst

In de video Real Snow White probeert Pilvi Takala verkleed als Sneeuwwitje binnen te raken in Disneyland. Haar poging mislukt en de Finse wordt vriendelijk doch nadrukkelijk verzocht haar Sneeuwwitjekostuum voor een gewoner pak in te ruilen. Gedurende het hele gebeuren speelt Takala de vermoorde onschuld of de ietwat naïeve volwassene die werkelijk meent dat ze in haar sprookjestenue het pretpark binnen mag. Ze veroorzaakt beroering – kinderen trekken ouders mee naar het malafide personage, een security-agent tracht haar tot rede te brengen, een moeder legt uit dat er maar één echt Sneeuwwitje bestaat – en om al die consternatie is het de kunstenares ook te doen. De manier waarop de massa reageert is tekenend voor de tijd, vindt ze, en dat legt ze dan ook nauwkeurig vast op film. Ze vindt dat er in kinderparadijs Disneyland nogal wat ongeschreven regels heersen en dat onthullen van codes is inmiddels zowat haar handelsmerk. Zo kroop ze voorheen ook in de huid van een vreemde stagiaire bij Deloitte en begaf ze zich met een doorzichtige zak vol geld in een Fins winkelcentrum. Bijna altijd eindigen de rollenspellen in mineur: Takala’s afwijkende gedrag wordt niet aanvaard en doorgaans wordt ze door een paar menselijke kleerkasten naar de uitgang begeleid.

Op de groepstentoonstelling Fat Birds Don’t Fly is de verblijdend dwarse Sneeuwwitjefilm het eerste werk uit een reeks bijdragen die nauwelijks onder een noemer te vatten zijn. Het basisbegrip is identiteit, maar de invulling is onvoorspelbaar en erg geschakeerd. Er zijn foto’s present van mensen die zich als pluche beesten verkleden (Charlotte Lybeer), je vindt een gefilmd tweeluik van een moeder en een zoon met het syndroom van Asperger (Johanna Lecklin), en in een aparte ruimte kun je kijken naar heel veel verschillende versies van ongeveer hetzelfde geschilderde meisje (Karin Hanssen). Elke installatie wordt met opvallend veel zorg uit de doeken gedaan, wat een erg kunstenaarsvriendelijk geheel oplevert.

Els Fiers Bekijk de beelden van Real Snow White

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content