Playground zet aan tot artistiek spelen in Leuven

© Lundahl & Seitl

Met Rode Hond en Playground komen zowel piepjonge als iets oudere cultuurliefhebbers aan hun trekken in Leuven.

Al voor de vierde keer biedt het Leuvense STUK met Playground een sneak preview van wat er op komst is in de kunsten. Tot 12 november biedt het kunstencentrum onderdak aan een – gratis – tentoonstelling en voorstellingen, die zich afspelen op het ‘speelterrein’ tussen de beeldende kunsten en de podiumkunsten.

Een mooi voorbeeld is ‘Leaving the public’ van Simona Denicolai en Ivo Provoost. Een bed met stoelen en een brief staan in de tentoonstellingsruimte opgesteld. Voor de performance nodigen de kunstenaars een ‘bekend persoon’, zoals bijvoorbeeld prinses Mathilde, uit om in slaap te vallen in het bed. In zijn slaap ‘verliest’ de persoon namelijk zijn bekendheid. Het aanwezige publiek kan op zijn beurt beslissen wanneer het de ruimte verlaat.

In hun videowerk ‘Actions at home’ bundelt Bestué-Vives dan weer grappige, miniperformances. Zoals een familiefoto waaruit je mensen kan verwijderen, een misdaadscene in de badkamer, een structuralistische boekenkast of Ronaldinho die uit het tv-scherm de woonkamer komt in gelopen. Omgekeerd refereert bijvoorbeeld de voorstelling ‘Stage Matrix’ aan typische elementen uit de beeldende kunsten zoals het trompe l’oeil-effect van barokplafonds.

Buitenshuis

Met het festival treedt het STUK ook buiten zijn muren. Zo kan je tijdens Playground dankzij Mette Edvardsen zowaar een ‘levend’ boek uitlenen in de Leuvense bib. Het boek neemt je mee naar een rustige plaats, waar het zichzelf voordraagt.

Of vormt museum M het decor van de performance ‘Symphony of a Missing Room’ van het Zweedse kunstenaarsduo Lundahl & Seitl. In het eerste deel laten ze je de reële museumruimtes door subtiele ingrepen herbeleven. Je bent toeschouwer, maar maakt tegelijk ook deel uit van de performance.

Het tweede deel, mét hoofdtelefoon en oogmasker, voert de toeschouwer mee naar een virtuele wereld. Daarin begeleidt een stem je op een persoonlijke reis langs de kunstwerken, door de museumruimtes en de buitenwereld. Kamer in, kamer uit. Door weer en wind. En zelfs door een muur. Het Zweedse duo stemde zijn performance af op de ruimtes in M.

Vreemde vogels

Niet alleen het STUK, maar ook andere Leuvense culturele spelers zijn regelmatig te gast in museum M. Zo presenteert Stad en Architectuur tot 12 december zijn tentoonstelling rond de Mies van der Rohe award in de antichambre. Of zet het museum in het kader van het festival Rode Hond voor de allerjongsten rondleidingen in de tentoonstelling met beeldend werk van Joke van Leeuwen op poten.

M greep de opening van ‘Ozo Joke van Leeuwen’ meteen aan om het kinderspeurboekje ‘Vreemde vogels in M’ feestelijk te presenteren. Daarvoor schreef Van Leeuwen de gedichten, An Candaele verzorgde de illustraties. Voor kinderen – én hun ouders – vormt het boekje voortaan een vrolijke leidraad doorheen de vaste collectie.

Elien Haentjens

Playground, tot 12 november, en Rode Hond, tot 7 november in Leuven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content