Picasso voor eerst te zien in Palestina

Voor de eerste keer in zijn geschiedenis kan het Palestijnse volk in zijn eigen staat een werk van Picasso zien.

Meer dan twee jaar heeft het gekost om één werk van Pablo Picasso tentoon te kunnen stellen in de Academie van het Palestijnse Ramallah.

Via Tel Aviv reist het schilderij ‘Buste de Femme’ (1943) op 17 juni vanuit het Van Abbemuseum in Eindhoven naar de Westbank. De Belgische fotograaf Sander Buyck brengt niet alleen die reis in beeld, maar maakte ook een eigen project over het gebied. Knack.be sprak met de jonge fotograaf.

Hoe is het Picasso in Palestine-project ontstaan?

Sander Buyck: “Khaled Hourani, de directeur van The International Academy of Art Palestine in Ramallah, wil via de kunst de hedendaagse situatie van Palestina aankaarten. Om een statement te maken haalt hij voor het eerst in de geschiedenis van het gebied een schilderij van Picasso naar de Westbank. Het kostte hem twee jaar voorbereiding om dit ene schilderij te kunnen overbrengen.”

“Eerder heeft hij de politieke situatie bijvoorbeeld al aangekaart door een kunstwerk te maken in een vluchtelingenkamp. Normaal mag je daar niet binnen met een kettingzaag of planken. Maar die regel omzeilde Hourani via een formulier, waarop stond dat hij een kunstwerk aan het maken was. Dat gaf hem de toestemming om die materialen wel mee te nemen.”

Is er een draagvlak voor hedendaagse kunst in Palestina?

Buyck: “Er gebeurt eigenlijk ontzettend veel op dat vlak. Veel jonge kunstenaars zijn bezig met film en fotografie. Meestal vormt de oorlog, hun geschiedenis of situatie het onderwerp. Aan de kunstacademie van Ramallah studeren heel wat jonge artiesten, die dankzij Hourani goed op de hoogte zijn van wat er in het internationale kunstmilieu gebeurt. Al worden de Palestijnen tot nu toe nog steeds geboycot in de oprichting van een museum.”

Hoe ben jij bij het project terechtgekomen?

Buyck: “Na mijn eindjury aan het Gentse KASK heeft Els Roelandt van A Prior Magazine me gevraagd om een fotoreeks te maken voor hun Palestina-nummer, dat onder andere over de maatschappelijke rol van de kunstenaar handelt. Samen met haar trok ik in de zomer van 2010 voor het eerst naar Palestina. In november en december ben ik op eigen houtje teruggegaan om er mijn werk te maken.”

Waaruit bestaat dat werk?

Buyck: “Als rode draad heb ik voor de Palestijnse martelaren gekozen. Als een Palestijn sterft, krijgt hij als ritueel een affiche. Die posters worden verspreid in de omgeving van de woning van de gestorven held. Met details van die posters heb ik zelf opnieuw affiches samengesteld. Die zijn in Netwerk te zien, maar ik heb er ook drie in de straten van Aalst verspreid. Daarnaast toon ik in Netwerk een reeks van honderd foto’s van mijn reis door Palestina. De Picasso-reis staat binnenkort op het programma.”

Elien Haentjens

West Bank Walls van Sander Buyck, tot zondag 19 juni bij Netwerk in Aalst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content