Overzichtsexpo van Michael Borremans in Israël gaat door

© Mirjam Devriendt

De succesvolle retrospectieve van kunstschilder Michael Borremans verhuist dan toch naar Tel Aviv, zoals gepland. De eerste werken zijn al onderweg.

Er was afgelopen weken heel wat te doen rond de nieuwe bestemming van de expo ‘As Sweet as it Gets’ waarmee Michaël Borremans de afgelopen maanden een recordaantal mensen naar de Brusselse Bozar lokte. Door het slepende oorlogsconflict in Gaza kwam de retrospectieve in Tel Aviv, die in principe op 4 september start, op de helling te staan. Bruikleners die de expo moeten mogelijk maken, waren niet happig om de werken naar een conflictgebied te laten overvliegen. Daarbovenop was er de ethische kwestie en de druk om niet te exposeren wegens de Israëlische aanvallen op het Palijstijnse volk.

Toch lijkt de tentoonstelling gewoon door te gaan, zoals gepland. De eerste schilderijen van de Oost-Vlaamse kunstenaar zijn al onderweg, zo schrijft De Standaard. ‘Wat mij vooral opvalt, is dat geen enkele bruikleengever zijn werken terugtrok’, zegt Frank Demaegd, de galeriehouder van Zeno X Gallery waarmee Borremans verbonden is, in de krant. ‘Ook vanuit Tel Aviv kregen we geen signalen dat de situatie daar gevaar oplevert. Integendeel, het museum daar was vragende partij om ermee door te gaan.’

Borremans liet altijd verstaan voorstander te zijn om de expo te laten plaatsvinden. Hij keurt het Israëlische beleid in de oorlog af, maar ‘is ervan overtuigd dat een boycot tegen het land weinig uithaalt’, zo zei hij. ‘Kunst biedt reflectie. Ik vind dat die mensen wel eens een spiegel mag worden voorgehouden.’ Hij is alvast van plan om niemand te sparen tijdens de interviews ter plaatse. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content