Nieuwe glasramen kathedraal Reims zijn gedurfd experiment

© Imi Knoebel

Naar aanleiding van de 800e verjaardag van de inhuldiging van de kathedraal mocht de Duitse kunstenaar Imi Knoebel nieuwe glasramen ontwerpen.

De kathedraal van Reims, het mooiste voorbeeld in Frankrijk van de vroeg-gotische kerkarchitectuur, werd tijdens de eerste wereldoorlog grondig vernield.

Gelukkig bleven de meeste wereldberoemde glasramen gespaard en kon de schade die ze toch opliepen langzaam hersteld worden. De apsis was het meest beschadigd en het duurde tot 1938 eer de restauratie voltooid was met financiële ondersteuning van de familie Rockefeller. De vernielde ramen werden toen ingevuld met neutraal glas.

Onder impuls van de toenmalige minister voor cultuur, André Malraux, werd opdracht gegeven aan de schilder Marc Chagall om enkele ontbrekende glasramen te vervangen. Ze waren in 1974 voltooid en harmoniëren perfect met de geest en de architectuur van de kathedraal.

Gedurfd experiment

Naar aanleiding van de 800e verjaardag van de inauguratie van het kerkgebouw werd door de overheid beslist om nog enkele ontbrekende ramen door een kunstenaar te laten invullen. De keuze viel op de Duitser Imi Knoebel (Dessau, 1940), die een internationale reputatie heeft opgebouwd met o.a. deelnames aan, de Documenta’s 5, 6, 7 en 8. Zijn oeuvre is een actuele vertaling van de artistieke intenties van de Bauhaus-kunstenaars die primaire vorm en kleur als basis voor hun werken kozen.

De glasramen die hij voor Reims ontwierp zijn, in geest en vorm, in oppositie met die van Chagall waarmee ze geconfronteerd worden. Het is een gedurfd experiment dat nochtans de sublieme schoonheid van de binnenarchitectuur niet aantast. De nieuwe glasramen worden op 25 juni ingehuldigd.

Ludo Bekkers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content