Nic Balthazar gaat op zoek naar Belgische identiteit

© Belga

De Belg tussen de andere wereldbewoners in de reizende tentoonstelling ‘6 miljard mensen’.

Voor het Belgische luik van het project ‘Zes miljard mensen’ van de Franse fotograaf en documentairemaker Yann Arthur Bertrand gaat Nic Balthazar op zoek naar de identiteit van ‘de Belgen’.

‘Ik ontmoette Bertrand net op het moment van de overwinning van Bart De Wever en Elio Di Rupo, die ook in Frankrijk groot nieuws was’, aldus Nic Balthazar. ‘Hij vroeg zich af wat er in België aan de hand was en wat de identiteit van een Belg was.’

‘Toen sloten we het pact dat we Vlamingen, Walen, Brusselaars, allochtonen en autochtonen op dezelfde manier zouden ondervragen zoals hij dat de afgelopen jaren deed.’

Die interviews kaderen in het fotoproject ‘De aarde vanuit de hemel’ van Yann Arthur Bertrand. Voor dat project vloog de Fransman tien jaar lang de planeet rond. Omdat hij vond dat het woord ontbrak in zijn project, besloot hij de ervaringen en levensfilosofie van de wereldbewoners te verzamelen.

Levensvragen

Daarom interviewden sinds 2003 zes reporters zo’n 5.600 mensen in 78 landen. ‘Ze beantwoordden een veertigtal levensvragen die de mensheid overal en sinds mensenheugenis bezighouden. De antwoorden leidden tot portretten van individuen die de universaliteit in het licht stellen,’ aldus de organisatie.

De komende weken zal Balthazar in dat kader dus ruim vijftig mensen interviewen. Het resultaat zal een apart luik vormen in de tentoonstelling ‘Zes miljard mensen’. Die zal, na een korte toer langs verschillende universiteitssteden, van 17 december tot 3 april 2011 te zien zijn in het Brusselse Tour & Taxis.

Elien Haentjens

Reizende tentoonstelling ‘6 miljard mensen’, 17 december 2010 tot 3 april 2011 in Tour & Taxis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content