Nederlandse cultuursector plant ultieme protestmars

© EPA

Als laatste noodkreet komt de Nederlandse cultuursector komend weekend op straat.

Met een grote ‘Mars der Beschaving’ uit de Nederlandse kunstsector op zondag 26 en maandag 27 juni een laatste noodkreet tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat heeft een woordvoerster van Kunsten ’92, de overkoepelende organisatie van kunst- en cultuurinstanties, maandag gemeld.

De protestmarathon begint zondagmiddag in het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. ’s Avonds vindt de mars van Rotterdam naar Den Haag plaats. Iedereen die kunst maakt of zich kunstliefhebber noemt, wordt uitgenodigd mee te lopen. “Het moet de ultieme uiting van woede en afkeuring worden van iedereen die een ander land voor ogen heeft dan het kabinet”, stelt een zegsvrouw.

Rond middernacht moet de karavaan aankomen in Den Haag, waar de protesten maandagochtend op diverse locaties en in Haagse theaters doorgaan. In de Tweede Kamer vindt maandagavond het laatste debat plaats over het voorgestelde cultuurbeleid van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Het is de bedoeling dat veel prominente kunstenaars en politici aan de protestmars en acties meedoen, stelt Kunsten ’92.

Afgelopen week schreven de artistiek leiders van de acht grootste Nederlandse toneelgezelschappen al een laatste noodkreet aan de Tweede Kamer. Deze groepen, die Zijlstra wel financieel wil blijven steunen, stellen dat ze in de toekomst niet kunnen functioneren zonder de culturele kweekvijver die het kabinet met zijn bezuinigingen drooglegt. Zijlstra schrapt in zijn plannen 200 van de 900 miljoen euro subsidie voor de kunstsector. Dit gaat vooral veel kleine en ondersteunende cultuurorganisaties de kop kosten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content