Napoleonpendules: statussymbool par excellence

© Musée Duesberg

Tegenwoordig heeft de schouwmantel in het salon geen politieke betekenis meer. Ooit was het anders, want de pendules die de schoorstenen sierden konden de politieke voorkeur van de bewoners verraden. Zo werd Napoleon een populaire pendulefiguur. In het Musée Duesberg in Mons verschijnt hij in vol ornaat.

Antieke pendules waren heus meer dan alleen sier: het waren vooreerst statussymbolen. Aan de hand van de grootte en de kwaliteit van het vuurvergulde brons kon je namelijk afleiden hoe rijk de bewoners van het huis wel niet waren. Kenners onderscheiden verschillende kwaliteiten.

Politieke voorkeur

Maar er is meer, want de voorstellingen op de pendules verraden ook de politieke gezindheid. Je had in Frankrijk dus pendules met verborgen royalistische symbolen. In de Revolutionaire Tijd kon je daar immers beter niet mee uitpakken. Wie voor Napoléon was, kocht zich bij een Parijse horlogemaker een pendule waarop de keizer werd uitgebeeld. Napoléon bleef ook na zijn val een populaire figuur in Frankrijk. Dus zijn er ook Napoleonpendules van na zijn regeringsperiode.

Privéverzameling

In het Musée Duesberg te Mons, dat een van de rijkste collecties pendules in huis heeft uit de 18de en 19de eeuw, word je ingewijd in de geheimen van de pendulekunst. Het gaat trouwens om een privéverzameling van klokken en porselein uit die periode. De expo over de Napoleonpendules loopt tot 18 juni, maar uiteraard zijn er ook veel van deze klokken te zien in de vaste opstelling.

Meer info: Musée Duesberg, Square F. Roosevelt, 12 te Mons. (Piet Swimberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content