Museum M eind januari tijdelijk toe voor renovatie

© BELGA

Het Leuvense Museum M sluit na afloop van de tentoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’, die op 17 januari 2017 eindigt, voor vier maanden de deuren voor een vernieuwing van de vaste collectie en renovatie- en verbouwingswerken.

De vorige renovatie van het gebouw waar museum M zich in bevindt, dateert nog maar van 2009, maar toch wil het bestuur enkele zaken anders aanpakken. “We willen in de eerste plaats de vaste collectie na 7 jaar vernieuwen en deze op een geheel andere manier gaan tonen. In 2017 zullen we in het kader van het Erfgoeddecreet opnieuw een dossier moeten indienen om vanaf 2019 overheidssubsidies te bekomen. We willen daarbij tegemoet komen aan de vereisten in het nieuwe decreet om zowel digitaal als ter plaatse vernieuwend te werken. In Leuven hebben we samen met andere partners hiertoe al heel wat knowhow opgebouwd”, aldus Vandevoort.

Tegelijk zullen er in deze periode een aantal renovatiewerken worden uitgevoerd, zoals het herstel van de slijtage aan de vloeren. “Ook het ventilatiesysteem moet om de zovele jaren worden gecontroleerd en indien nodig bijgestuurd. Daarnaast zullen er kleine verbouwingswerken worden uitgevoerd zoals het maken van nieuwe doorgangen tussen zalen om de circulatie te verbeteren. We hebben op dat vlak goed geluisterd naar de opmerkingen van bezoekers”, aldus Denise Vandevoort.

Werking valt niet stil

Dat het museum voor vier maanden de deuren sluit betekent niet dat de werking in die periode volledig stilvalt. “Net als indertijd tijdens de bouw van het museum zullen we ook nu tijdens die periode op een aantal verrassende plaatsen museale activiteiten ontplooien. We maakten hiertoe al afspraken met beheerders van verschillende andere gebouwen in Leuven om daar stukken te tonen”, aldus Denise Vandevoort. Ook het museumcafé blijft tijdens de werken open. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content