Mu.ZEE brengt hulde aan Louise Bourgeois

© Mu.Zee

Naar aanleiding van het overlijden van deze ‘grande dame’ uit de kunstwereld toont Mu.ZEE de 14 werken van Louise Bourgeois uit zijn collectie.

Naar aanleiding van het overlijden van deze ‘grande dame’ uit de kunstwereld toont Mu.ZEE de 14 werken van Louise Bourgeois uit zijn collectie.Louise Bourgeois was gefascineerd door het werk van de Oostendse kunstenaar James Ensor. Als ultiem eerbetoon presenteert Mu.ZEE haar werken daarom vlakbij de grote tentoonstelling ‘Bij Ensor op bezoek’.

Net die liefde voor Ensor is de reden waarom Mu.ZEE zoveel werken van Louise Bourgeois bezit. Want die liefde voor en interesse in het werk van Ensor vormde de basis van de vriendschap tussen Bourgeois en Oostendenaar Xavier Tricot.

Feest

Net zoals Knack-tekenaar GAL ontmoette Tricot de Amerikaanse Parisienne voor het eerst bij haar thuis in New York. De dag na die eerste ontmoeting op 20 mei 1993 kreeg Tricot de potloodtekening ‘I believe in you, 21 May 93’. Maar daar bleef het niet bij. In de loop der jaren ontving Tricot meestal rond de feestdagen een nieuw werk.

Tricot schonk die collectie van 14 werken op zijn beurt aan het Oostendse museum Mu.ZEE. De werken ‘Henriette’, een collage en zeefdruk, en ‘Tryptick for the red room’, een ets gehoogd op papier, vormen de blikvangers in de tentoonstelling.

Elien Haentjens

Louise Bourgeois, tot 29 augustus 2010 in het Oostendse Mu.ZEE. Ook de Ensortentoonstelling loopt tot 29 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content