Michaël Borremans wint Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst

Michaël Borremans is één van Vlaanderens belangrijkste kunstenaars.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunst 2011-2012 uitgereikt aan kunstenaar Michaël Borremans.

Michaël Borremans, graficus van opleiding, was bijna 35 toen hij schoorvoetend verf, penselen en doek in zijn atelier toeliet. Aanvankelijk bleef de hand van de graficus en tekenaar nog goed zichtbaar in zijn schilderijen op klein formaat. Daarna maakte hij als schilder op tien jaar tijd een ongelofelijke evolutie door. Tot 2000 werd het werk van Michaël Borremans enkel in kleine kunstinitiatieven getoond.

De doorbraak kwam er met een tentoonstelling in 2000 in de ‘Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst’. Vervolgens werd zijn werk zeer snel populair bij galerijhouders, verzamelaars en het brede publiek. In het eerste decennium van deze eeuw groeide Borremans uit tot één van Vlaanderens belangrijkste kunstenaars, die tot ver buiten de grenzen waardering geniet. Een rondreizende tentoonstelling deed de afgelopen twee jaar Oslo, Stuttgart, Budapest en Helsinki aan. En binnenkort plant Bozar in Brussel een retrospectieve, die naar Tokyo en Dallas zal doorreizen.

Surrealisme
De zeer realistische en gedetailleerde schilderijen en tekeningen verraden een virtuoos vakman, die toch risico’s durft te nemen en nooit op zijn lauweren rust. Inhoudelijk staat Borremans dicht bij het surrealisme. Door een soms hilarisch spel van schaal en proportie creëert hij een eigen universum, dat tegelijk herkenbaar is en vervreemdend werkt. Zijn werk gaat vaak over de vele manieren van zien, over het kijken naar de dingen en het bekeken worden.

Aan de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst is een bedrag van 12.500 euro verbonden. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content