Limburgse Manifesta krijgt Mexicaanse curator

© Francis Alÿs Photo: Video still

De Mexicaanse kunstcriticus Cuauhtémoc Medina is al meermaals gesignaleerd in de Limburgse Mijnstreek.

Officieel is het curatorenteam van de Limburgse Manifesta nog niet gekend, maar de bewoners van de Tuinwijk in Eisden hebben de internationaal vermaarde kunstcriticus en curator Cuauhtémoc Medina al meermaals in hun wijk gespot. Dat meldt de site Tuinwijk 100.

Oorspronkelijk stelde de directie van Manifesta drie curatoren aan: de Oostenrijkse Sabine Folie, de Italiaan Marco Scotini en de Mexicaan Cuauhtémoc Medina. De drie bezochten tijdens de zomer elk op hun beurt de Limburgse Mijnstreek en werkten een passend voorstel uit. Medina, die als onderzoeker verbonden is aan het Instituto de Investigaciones Estéticas van de Nationale Universiteit van Mexico, haalde het.

Medina woont en werkt in Mexico-stad. Daar kwam hij onder meer in contact met onze Belgische, maar ook in Mexico-stad wonende kunstenaar Francis Alÿs. Zo werkte Medina onder andere mee aan de film ‘When Faith moves Mountains’ (2002) van Alÿs en aan diens bij Phaidon verschenen monografie. Daarnaast verdiende Medina in de Londense Tate Modern zijn pluimen als eerste conservator van Latijns-Amerikaanse kunst.

Voor eerst in België

Voor Manifesta 9, dat tot de belangrijkste Europese biënnales voor hedendaagse kunst behoort, krijgt Medina hulp van twee vrouwelijke curatoren: de Britse Dawn Ades en de Griekse, maar in Brussel wonende Katerina Gregos.

Samen zetten ze voor het eerst een Manifesta op Belgisch grondgebied op. Een klein jaar geleden raakte bekend dat er in 2012 jonge kunstenaars uit de hele wereld in de Limburgse Mijnstreek zullen tentoonstellen. Ongeveer gelijktijdig vindt ook de vijfjaarlijkse Documenta, met al iets meer gevestigde waarden, in Kassel plaats.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content