Lichtfestival Gent belooft intieme gezelligheid

© Sophie Guyot

Voor het eerst vormt Gent komend weekend het decor van een lichtfestival.

Met zijn lichtfestival wil Gent zijn internationaal bekroonde lichtplan in de kijker zetten. Drie dagen lang brengen een twintigtal kunstenaars en ontwerpers letterlijk licht in de stad. “Gent is momenteel ondervoorzitter van Luci, een internationaal netwerk van lichtsteden. Buitenlandse voorbeelden tonen aan welke impact lichtfestivals kunnen hebben op de stedelijke uitstraling. Al zullen rust en sereniteit tijdens dit festival vooral centraal staan. Het festival wil een ode zijn aan de intieme gezelligheid”, stelt Serge Platel, organisator en hoofd van evenementenbureau Tiger & Sky.

Voor het festival is een route van vijf kilometer door de Arteveldestad uitgestippeld. Onderweg komen bezoekers onder andere de lichtinstallatie ‘The Big Fire of Ghent that never happened’ van Michael Langeder, die een brand op het Gentse Belfort evoceert, tegen. Of de installatie van de Belgische kunstenaar Peter Missotten, die de onzichtbare aanwezigheid zichtbaar maakt.

Bijzonder is ook de poëtische installatie van de Italiaanse Alberto Garutti, die voor elke baby die geboren wordt op een van de Gentse kraamafdelingen de lichten op het Veerleplein eventjes doet branden. Het werk was eerder al te zien tijdens ‘Over the Edges’ (2000) en zal na het lichtfestival permanent op het Veerleplein blijven staan.

Tobias Boets/Elien Haentjens

Lichtfestival Gent, van 27 tot 29 januari tussen 18 en 24 uur. Het vertrekpunt van dit gratis festival bevindt zich in de Sint-Niklaaskerk op de Korenmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content