Leuvense stadskunstenaar bouwt toren met ‘onverstoorde aarde’

Ief Spincemaille © Facebook

Het kunstwerk ‘Eerste Verstoring’ wordt op zaterdag 27 september ingehuldigd tijdens het openingsfeest van het nieuwe seizoen van cultuurcentrum 30CC.

Ief Spincemaille (38), de stadskunstenaar van Leuven, wil de komende dagen aan het Handbooghof in het centrum van de stad een ‘Hemeltoren’ bouwen van 6 meter hoog. Dit wil hij doen met meer dan 14 ton ‘onverstoorde aarde’, die hij diep genoeg opgegraven heeft voordat ze voor het eerst een voorwerp vormt van menselijke tussenkomst.

Het kunstwerk refereert naar de geschiedenis van de stad en het oorspronkelijke Leuven. Op de site, het Hertogeneiland tussen de twee Dijlearmen, ontstond eeuwen geleden de stad Leuven. “Hier bevindt zich als het ware de navel van de stad,” aldus Spincemaille. De put waaruit de grond gegraven wordt en de ‘Hemeltoren’ bevinden zich vlak naast elkaar.

Bedoeling is de toren op te bouwen met de hulp van vrijwilligers en de aangevoerde grond laag na laag goed aan te stampen. Na het voltooien van dit kunstwerk kan de natuur opnieuw haar gang gaan. Door het regenwater dat de aangestampte grond zal binnendringen, zal de toren langzaam in elkaar zakken. Op het einde van het proces wordt de toren een ruïne, waarvan de grond zich opnieuw in de put zal storten. (LVR/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content