‘La Sirène’ van James Ensor gestolen

Het werk verdween niet uit een museum of een huis, maar uit een bankkluis. Daarom is het niet helemaal duidelijk hoe lang het werk al verdwenen is.

Het werk verdween niet uit een museum of een huis, maar uit een bankkluis. Daarom is het niet helemaal duidelijk hoe lang het werk al verdwenen is.

Voorlopig kwalificeert het Brusselse parket de feiten als diefstal. De verdwijning is opgemerkt op het moment dat de Brusselse bankkluis geopend werd in het kader van een erfenis. Het doek staat intussen geseind op de website van Interpol en is opgenomen op de website Stolen Art, meldt de krant La Dernière Heure.

Het gaat om het werk ‘La Sirène’, dat ook bekend staat als ‘Portret van een zittende Augusta Boogaerts’ uit 1930. Augusta Boogaerts (1870-1951) was één van de beste vriendinnen van James Ensor (1860-1949). Ensor noemde haar ‘La Sirène’. Recent nog was het portret te zien op de overzichtstentoonstelling van Ensor in het MoMA in New York en het Musée d’Orsay in Parijs.

Onverkoopbaar

Het doek meet 44 op 34 centimeter. Het vertoont de typische Ensor-stijl en is bovendien links beneden gesigneerd. Het is dus onverkoopbaar op de internationale kunstmarkt.

Onlangs vierde de stad Oostende de 150e geboortedag van zijn beroemde kunstenaar James Ensor met taart voor alle inwoners. In Oostende loopt momenteel ook de expo ‘Bij Ensor op bezoek’. Later dit jaar volgen nog verschillende tentoonstellingen die de Oostendse meester in de kijker zetten.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content