KVS sluit seizoen feestelijk af

Met het Fast Forward Festival sluit de Brusselse KVS zijn seizoen muzikaal af. Kers op de taart is het concert van opper-Zap Mama Marie Daulne met een schare Belgisch-Congolese muzikanten.

Met het Fast Forward Festival sluit de Brusselse KVS zijn seizoen muzikaal af. Kers op de taart is het concert van opper-Zap Mama Marie Daulne met een schare Belgisch-Congolese muzikanten.

Hoewel KVS vooral theater en dans brengt, sluit de schouwburg zijn seizoen muzikaal af. Het Fast Forward Festival wil dan ook een muzikaal antwoord bieden op de inhoud waar KVS voor staat. Om dat doel te realiseren neemt KVS Aka Moon-frontman Fabrizio Cassol onder de arm.

Eerder zette de componist en saxofonist al zijn schouders onder het korenproject waarmee KVS zijn vernieuwde schouwburg voorstelde en zette hij de grote lijnen uit voor het KlaraFestival in de KVS. Ook nam hij deel aan het Congo-traject van KVS, dat onlangs zijn vijfde verjaardag vierde met een heus festival.

Passie

Op die Congo-trip leerde Cassol de piepjonge contratenor Serge Kakudji kennen. Dat contact leidde tot een rol in de voorstelling ‘Pitié’, die Cassol samen met Alain Platel creëerde. Daarvoor bewerkte Cassol de Mattheus-passie van Bach, Alain Platel nam de choreografie voor zijn rekening. Als dansvoorstelling reisde ‘Pitié’ de wereld rond. Voor Fast Forward herneemt Cassol het muzikale luik.

Naast Kakudji speelt en zingt Magic Malik een rol in Pitié. Speciaal voor het festival componeert die laatste ook een nieuw programma, waarin voodoo electro ontmoet. Magisch wordt het als Magic Malik zijn dwarsfluit moeiteloos één kant opstuurt, terwijl zijn stem een andere kant opgaat.

Exclusief concert

Daarnaast staan nog een aantal Brusselse en zelfs Belgische premières op het programma. Zo spelen het Franse Rockingchair en het Frans-Senegalese Sabar Ring voor het eerst in België. De swingende muziek van het Franse Kartet is dan weer voor het eerst te zien in Brussel. Componist en pianist Kris Defoort brengt dan weer een piepjonge drummer en ervaren bassist, met wie hij een gloednieuw trio vormt, mee naar het KVS-podium.

Afsluiten doet KVS naar goede gewoonte met een Bal in de Box. Die avond brengt Marie Daulne eenmalig een grote groep Belgisch-Congolese muzikanten samen. Daarna laten dj’s het publiek dansen tot in de vroege uurtjes.

Elien Haentjens

Fast Forward Festival, van 11 tot 19 juni in de Brusselse KVS.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content