Kunstvoorwerpen Europese koningshuizen tentoon in Monaco

© JC Vinaj / Grimaldi Forum

Zevenhonderd kunstvoorwerpen brengen de geschiedenis van de Europese dynastieën in beeld.

Op het huwelijk van prins Albert II met de ex-zwemkampioene Charlène Wittstock wemelde het van vorsten en prinsen uitgedost als in een 19e-eeuwse operette van Jacques Offenbach. Erelinten en decoraties blonken op hun borst en de gemalinnen dienden als schitterende decorstukken. Men kwam tijdens de televisie uitzending ogen te kort. Het is intussen voorbij en behoort tot de geschiedenis. Maar men gunt het publiek nog enkele maanden wat culturele napret.

In het Grimaldi Forum, het Monegaskische cultureel centrum en meer bepaald in de Espace Ravel, toont men uitzonderlijk, op meer dan 2.500 vierkante meter, een overzicht van de Europese vorstenhuizen via kunstwerken van de 17e tot de 20e eeuw. ‘Fastes et Grandeurs des Cours en Europe’ brengt zowat zevenhonderd schilderijen, beelden en toegepaste kunst samen die verband houden met de geschiedenis van de Europese dynastieën.

Het gaat vooral om kunstwerken rond de vorsten, vorstinnen, prinsen en prinsessen die daarin een rol hebben gespeeld. Ze heersten over Portugal, Spanje, Frankrijk, Groot-Britanië, Luxemburg, België, Nederland, de Scandinavische landen, Rusland, Polen, de vroegere Duitse hoven en ga zo maar verder. De Grimaldis, prinsen van Monaco, zijn vertegenwoordigd door Honoré II (17e eeuw) tot Charles III, stichter van Monte Carlo zonder prins Rainier III en prinses Grace te vergeten.

Vier eeuwen geschiedenis

Het was de bedoeling om een licht te werpen op de periode waarin ze leefden en hun initiatieven die ze namen op het gebied van de kunst, de geschiedenis en de wetenschap. Belangrijk is dat alle kunstwerken, die intussen een plaats vonden in de nationale museumcollecties, afkomstig zijn uit de verzamelingen van de regerende vorsten. Historische, documentaire en fictiefilms vervolledigen dit overzicht.

Vier eeuwen geschiedenis dus aan de hand van portretten, sculpturen, meubilair, porseleinen voorwerpen, edelsmeedkunst, kledij en juwelen. Men zal er zijn ogen de kost kunnen geven.

Ludo Bekkers

Fastes et Grandeurs des Cours en Europe, tot 11 september in het Grimaldi Forum in Monaco.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content