Kunstverzameling David Bowie brengt bijna 15 miljoen euro meer op dan verwacht

Air Power - Jean-Michel Basquiat © .

De grote kunstverzameling van de in januari overleden rockmuzikant David Bowie is in Londen geveild voor omgerekend bijna 40 miljoen euro. De tweedaagse veiling heeft de schattingen vooraf over de opbrengst van rond de 15 miljoen euro ver overtroffen. Dat heeft het veilinghuis Sotheby’s zaterdag laten weten.

De privécollectie bestond uit ongeveer 350 kunstwerken en objecten, en werd in opdracht van de beheerders van de nalatenschap van Bowie en zijn familie op donderdag en vrijdag volledig verkocht. Uiteindelijk kwam de opbrengst uit op 32,9 miljoen pond, omgerekend zo’n 38,2 miljoen euro.

Donderdagavond gingen 47 hoofdwerken van de verzameling van Bowie in twee uur voor bijna 28 miljoen euro onder de hamer. De tweede veilingsdag vrijdag duurde meer dan 10 uur en ging door tot diep in de nacht. Daarbij werd alleen voor designobjecten van Ettore Sottsass en de Memphisgroep ongeveer 1,5 miljoen euro neergeteld. Die waren vooraf op maximaal 130.000 euro geschat.

8 miljoen voor duurste werk

Duurste werk was het doek “Air Power” van de Amerikaan Jean-Michel Basquiat (1960-1988). Dat wisselde van eigenaar voor 8 miljoen euro (na belastingen). De minimumprijs van het kunstwerk was ingesteld op drie tot vier miljoen euro. Ongeveer 55.000 mensen, onder wie ook minder welgestelde Bowie- en kunstfans, hadden de tentoonstellingen vooraf van “Bowie/Collector” in Londen, Los Angeles, New York en Hongkong bezocht. Meer dan 1.700 geïnteresseerden waren bij de veiling in Londen, meer dan 26.000 volgden de veiling online.

Bowie overleed op 10 januari, twee dagen na het uitkomen van zijn wereldwijd gesmaakte album Blackstar, op 69-jarige leeftijd in New York aan kanker. Voor hem betekende kunst “een onontbeerlijke bron van voedsel”, zei de muzikant in 1998, maar er was nauwelijks iets over zijn verzameling bekend. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content