Kunstendag voor kinderen gelanceerd

Met deze familiedag wil Joke Schauvliege de ontwikkeling van de culturele interesse van jongs af aan stimuleren.

Tijdens haar speech in het Vlaams Parlement lanceerde Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) de Kunstendag voor Kinderen, die voor het eerst zal plaatsvinden op zondag 18 november 2012. “Het is cruciaal om de ontwikkeling van de culturele competentie zo vroeg mogelijk te starten”, stelt Schauvliege.

De minister spoort alle culturele organisaties, dus niet alleen degene die al voor kinderen werken, aan om deel te nemen. “Het gaat niet alleen over kunst voor kinderen, maar ook over kunst tout court. Met kleine ingrepen zijn gewone grote-mensen-kunstvoorstellingen even toegankelijk voor kinderen en gezinnen”, stelt Schauvliege.

De Kunstendag voor Kinderen moet een echte familiedag worden. Uit de Participatiesurvey van 2009 bleek namelijk dat niet zozeer het opleidingsniveau, maar vooral ouders bepalend zijn of kinderen aan cultuur doen. Met de Kunstendag wil Schauvliege meer kinderen in contact brengen met cultuur. “Kunst is een tegengewicht tot het praktische, het nuttige, het bruikbare. Het toont een andere zijde van het mens-zijn.” (EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content