Kunstcollectie Dexia blijft in Belgische handen

© Belga

De meer dan 4.500 stukken, waaronder heel wat unieke werken, blijven in Belgische handen.

De omvangrijke kunstcollectie van Dexia, meer dan 4.500 stukken waaronder tal van unieke exemplaren, blijft ondanks de ontmanteling van de groep in Belgische handen. De collectie werd aangelegd ten tijde van het Gemeentekrediet. “Ze was in handen van de bank en blijft dus in handen van de bank”, verklaarde een woordvoerster.

De Dexia-collectie is de grootste privéverzameling van het land, maar komt door de nationalisering van de bank dus feitelijk in overheidshanden. Het gaat zowel om Vlaamse meesters uit de 16de en 17de eeuw, als om moderne en hedendaagse kunst van 1860 tot vandaag. Nagenoeg elke grote Belgische kunstenaar is vertegenwoordigd, van Pieter Paul Rubens tot James Ensor, Paul Delvaux, Pierre Alechinsky, Wim Delvoye, Jan Fabre en Luc Tuymans.

In het verleden was er kritiek op het feit dat al deze bijzondere stukken niet toegankelijk waren voor het grote publiek. Maar sinds twee jaar organiseert Dexia in haar gebouw aan de Pachecolaan in Brussel thematische tentoonstellingen. Momenteel loopt er een expositie van Rik Wouters en tijdgenoten.

Het is onduidelijk of de nieuwe aandeelhoudersstructuur -in handen van de federale overheid- tot nog meer openheid zal leiden. Collectiebeheerder Patricia Jaspers zei vorige maand al in de krant De Tijd dat de collectie zeker niet te koop staat, ondanks de financiële crisis. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content