Kunst doet reizen tijdens Antwerpse Museumnacht

© Bram Rumbaut

Muziek, dans, performances, drank… En natuurlijk niet te vergeten: kunst. Samen vormen ze de ideale ingrediënten voor de cocktail die ‘Museumnacht’ heet.

Kunst doet je wegdromen, kunst voert je naar een andere wereld. Kunst kijken is dus vaak een beetje reizen. Op dat thema spelen heel wat musea tijdens de Antwerpse Museumnacht in. Tussen 19 en 1 uur ’s nachts openen 16 kunsttempels op zaterdag 7 augustus opnieuw hun deuren.

Zo voeren de klanken van ensemble La Primavera je in het Rubenshuis mee naar de sfeer van de 17e-eeuwse Italiaanse hoven. Ze spelen muziek van Claudio Monteverdi, de componist die samen met Rubens aan het hof van Mantua verbleef.

Of nemen de foto’s in het FoMu je mee naar de kust. Ze belichten de opkomst van het kusttoerisme, van de Belle Epoque tot vandaag. Studio Chez Jacky legt iedereen in reisoutfit op de gevoelige plaat vast.

Reizen door de tijd

In het KMSKA gaat de reis naar de museumkelders, waar de schilderijen reisklaar worden gemaakt. Van het uitzonderlijke transport van de retabels naar de Antwerpse kathedraal tot het intercontinentaal transport per vliegtuig.

Reizen door de tijd, dat kan met Fast Forward van het team van AmuseeVous. Jonge kunstenaars verlenen er een blik op de kunst van de toekomst. Samen vormen de kunstwerken, die verzameld zijn op een flyer, een alternatieve reisroute doorheen de tijd.

Elien Haentjens

De Museumnacht, zaterdag 7 augustus tussen 19 en 01 uur, Antwerpen. Een polsbandje geeft je toegang tot de 16 musea en de shuttlebus. Tot eind 2010 kan je met het polsbandje gratis naar de vaste collecties van de deelnemende musea.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content