Kröller-Müller Museum koopt werk van Gilbert & George

© EPA

Het Kröller-Müller Museum, in het Nationale Park de Hoge Veluwe in Nederland, heeft het werk ‘The Paintings (with us in the nature)’ van het Britse kunstenaarsduo Gilbert & George aangekocht.

Het museum kocht het werk, dat bestaat uit zes enorme schilderijen, voor ruim 2,5 miljoen euro. Onder meer de BankGiro Loterij, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Mondriaan Stichting doneerden om het kunstwerk te kunnen aanschaffen.

Het Kröller-Müller Museum bezit al enkele werken van de kunstenaars uit de jaren zeventig. Vanwege de omvang van ‘The Paintings’, dat een hele zaal in beslag neemt, zal het een- of tweejaarlijks te zien zijn in het museum in Otterlo. Daarnaast wordt het uitgeleend aan andere musea.

In de natuur

‘The Paintings’ maakte sinds juli deel uit van een tentoonstelling in Kröller-Müller. Het is voor het eerst sinds veertig jaar weer in Nederland. Nu het werk eigendom van de kunstinstelling op de Veluwe is, is het voorlopig nog tot en met 20 februari te zien.

Het Brits-Italiaanse kunstenaarsduo Gilbert & George werd eind jaren zestig bekend om zijn experimentele, soms schokkende performance-art en conceptuele kunst. ‘The Paintings’ stamt uit de winter van 1970-1971. De zes zogenoemde triptieken meten 230 bij 680 centimeter en verbeelden de kunstenaars in de Engelse natuur.

In Bozar loopt nog tot 23 januari de tentoonstelling ‘Jack Freak Pictures’ van Gilbert & George.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content