Krijgt Brussel een gloednieuw museum voor hedendaagse kunst?

© Belga

Geruchten over de bouw van een ‘Brussels Guggenheim’ steken opnieuw de kop op.

Geruchten over de bouw van een ‘Brussels Guggenheim’ steken opnieuw de kop op. Een groep enthousiastelingen onder leiding van onder meer senator Alain Courtois (MR) en Michel Draguet (directeur Koninklijke Musea voor Schone Kunsten) zou plannen smeden om een volledig nieuw museum uit de grond te stampen. Dat meldt Le Soir.

Sinds begin februari heeft Brussel geen museum voor moderne kunsten meer. Het Museum voor Moderne Kunst, dat in 1984 opgericht werd als deel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB), wordt momenteel gerenoveerd. Na het Magritte Museum zal ook het Fin-de-Sièclemuseum er onderdak vinden.

Om het euvel te verhelpen deden de laatste maanden verschillende geruchten de ronde. Zo was er sprake om het museum voor hedendaagse kunst onder te brengen in de voormalige winkelruimten Vanderborght, het huidige Dexia Art Center in hartje Brussel. En ook over de herinrichting van het Beursgebouw als museum werd al druk gespeculeerd.

Brussels Guggenheim Courtois en Draguet krijgen voor hun plannen steun van een begeleidingscomité onder leiding van Philippe Delussine (RTL) en Albert Frère. Ook Philippe Mettens, voorzitter van het Federaal Wetenschapsbeleid, en Brussels PS-schepen Philippe Close behoren tot de initiatiefnemers. Het nieuwe museum voor moderne kunst zou een sterk staaltje van architectuur moeten worden. Daarom wil het team een internationale wedstrijd op poten zetten.

Tegen eind dit jaar wil de groep de ligging en het businessplan vastleggen. Zowel de Heizel, het Jubelpark als de Berlaimontlaan komen momenteel aan bod als locatie. De bouw van het nieuwe project zou zo’n tien jaar in beslag nemen. Het kostenplaatje wordt geraamd op zo’n 60 miljoen euro. Jaarlijks zouden de initiatiefnemers 600.000 tot 1 miljoen bezoekers willen lokken. Op 14 september komen de 14 leden van het begeleidingscomité een eerste keer samen.

Misschien kan in dat nieuwe museum de collectie moderne kunst van de KMSKB gecombineerd worden met werken uit privécollecties van bijvoorbeeld Dexia, ING of de NMBS, zoals Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) voorstelde. Ze is alvast druk bezig met het leggen van de nodige contacten.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content