Knack Focus-fotograaf Charlie De Keersmaecker wint Nikon Press Photo Award

Charlie De Keersmaecker won met zijn foto van kunstenaar Michaël Borremans de Belgische Nikon Press Photo Award voor beste portret. Het beeld kaderde in de zomerreeks over kunstenaars dat verscheen in Knack Focus.

Charlie De Keersmaecker won met zijn foto van kunstenaar Michaël Borremans de Belgische Nikon Press Photo Award voor beste portret. De wedstrijd werd georganiseerd door cameraproducent Nikon, voor Belgische of in België verblijvende persfotografen. Het winnende beeld kadert in een reeks over kunstenaars in hun atelier, die hij voor Knack Focus samenstelde.

In het Fotomuseum van Antwerpen werden de Nikon Press Photo Awards uitgereikt. Dat is een wedstrijd over de hele wereld, die per land persfotografen in diverse categorieën beloont voor hun werk. De zeskoppige jury bestond uit afgevaardigden van het BOZAR-museum voor Schone Kunsten in Brussel en de fotomusea van respectievelijk Antwerpen en Charleroi.

In de categorie van beste portret won Knack Focus-huisfotograaf Charlie Dekeersmaecker met zijn beeld van Michaël Borremans. Op de foto zien we de kunstenaar in zijn natuurlijke habitat. Een afbladderende, witte muur, een elektrische gitaar, een krukje en twee schilderijen vormen de achtergrond. Borremans staat met lichtjes gebogen knieën aan een karretje. Twee potten verf en een vuile doek op het bovenste niveau, een hele doos met kleine tubes in allerlei kleuren eronder. De grond is bedekt met vuile doeken en verfspetters. De lichtinval en bijbehorende schaduw op de muur lijken Borremans te arceren.

Niet evident

Het is een rauwe en daarom niet echt evidente foto. ‘Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen’, zegt de laureaat. ‘Ik ben blij met deze erkenning, en dat met een niet voor de hand liggend beeld. Ik ben Knack Focus dankbaar voor de portretreeks die mij werd aangeboden en natuurlijk ook Nikon voor de mooie prijs.’

Volgens de jury wist De Keersmaecker in dit beeld de kunstenaar in zijn meest natuurlijke habitat en vorm vast te leggen. “Dat was ook echt de bedoeling. Ik had me bij het begin van de reeks voorgenomen om snapshotgewijs tewerk te gaan. Ik ga niet op zoek naar de perfecte lichtinval. Niets is gestileerd. Ik kom binnen, praat wat met de kunstenaar en schiet wat beelden terwijl hij bezig is. Rondhangen en klikken.”

Prestige

Met de Nikon Press Photo Award treedt Charlie De Keersmaecker in de voetsporen van de bekende fotograaf Stephan Vanfleteren die de prijs eerder won. Zijn werk wordt tot 8 juni tentoongesteld in het fotomuseum van Antwerpen. ‘In de wereld van de fotografie komt er dus een groot prestige bij kijken.’ Aan de prijs is een cheque van duizend euro verbonden, voor de aankoop van Nikon-materiaal.

De hoofdprijs was voor Pauline Beugnies, die een reeks over Palestina bracht. Sanne De Wilde sleepte met haar portretten van albino’s in Samoa de prijs voor beloftevol talent in de wacht. In de andere categorieën wonnen Tim Dirven, Peter De Voecht en Collin Delfosse. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content