Kernramp Fukushima leidt tot opschorting expo Hermitage

© Belga

Omwille van de kernramp last het Russiche museum een rondtrekkende tentoonstelling in Japan af.

Het Russische museum ‘Hermitage’ heeft vrijdag de opschorting bevestigd van een sinds juni rondtrekkende tentoonstelling in Japan. Die tentoonstelling wordt afgelast uit angst voor radioactieve straling na het ongeluk in de kerncentrale van Fukushima.

De expositie van Russische en Europese glazen kunstwerken uit de collectie van het museum moest in december in de stad Takasaki van start gaan. “Om de veiligheid van onze medewerkers en de objecten niet in het gedrang te brengen, werd de expositie voortijdig afgebroken”, verklaarde een functionaris van het beroemde museum in Sint-Petersburg.

Takasaki bevindt zich op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Tokio en op 210 kilometer van de centrale van Fukushima, die na de aardbeving en de tsunami op 11 maart zwaar getroffen werd. Het museum van moderne kunst in Takasaki liet donderdag weten dat “kwaadwillige geruchten na de kernramp in Fukushima” de reden tot de annulering van de expositie zijn. Volgens het museum is er in Takasaki geen enkele reden tot ongerustheid over eventuele straling.

De tentoonstelling toont 327 uit glas gewrochten Russische en Europese kunstwerken uit de 18de en 19de eeuw en ging in juni in de noordelijke stad Sapporo van start. Daarna kon de collectie gedurende twee maanden in Tokio bezocht worden. Zaterdag opent de tentoonstelling in Okayama, in het oosten van Japan.

De Hermitage werd in 1764 door keizerin Catharina de Grote opgericht en telt meer dan 3 miljoen kunstwerken, waaronder een van de voornaamste collecties schilderijen ter wereld. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content