Jonge Brueghel voor record geveild bij Christie’s

© Christie's

Een schilderij van de Belgische kunstenaar Pieter Brueghel de Jonge is voor een recordbedrag van 7,9 miljoen geveild bij het Londense Christie’s.

Het geveilde werk, ‘Het gevecht tussen Carnaval en Vasten’, beeldt de tegenstelling uit tussen een aantal uitbundige carnavalvierders en een meer ingetogen groep die de vasten in acht neemt. Het werk van Pieter Brueghel de Jonge werd in Londen geveild voor 7,9 miljoen euro.

“Het werk is een van de meest subtiele herinterpretaties van een werk van zijn vader Pieter Brueghel de Oude”, zo meldt Christie’s. Het dinsdag verkochte schilderij is een van de vijf gekende versies die de zoon maakte. Een van die vijf versies maakt deel uit van de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, volgens de website van de KMSKB.

Ook in Parijs ging een werk voor een recordprijs onder de hamer. ‘Nu couché’ van de Franse schilder van Russische afkomst Nicolas de Staël (1914-1955) is bij veilinghuis Actcurial voor zo’n 7 miljoen euro verkocht.

Vooraf werd het werk op zo’n 3,5 miljoen euro geschat. Zijn vorige record, voor het werk ‘Agrigente’, bedroeg 2,4 miljoen euro. ‘Nu couché’ is een van de laatste werken van de kunstenaar, geschilderd in 1954. Een anonieme Amerikaanse verzamelaar ging ermee aan de haal na een harde veilingstrijd met vijf andere gegadigden. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content