Jazz Bilzen herleeft in unieke foto-expo Selleslags en beeldenpark

De herinnering aan Jazz Bilzen, het legendarische muziekfestival, wordt dankzij het project ‘Jazz Bilzen The Legend’ levendig gehouden. Dit jaar pakt de stad Bilzen uit met een unieke foto-expo van bekende fotograaf Herman Selleslags en een permanent beeldenpark van illustrator Ever Meulen.

Jazz Bilzen

Jazz Bilzen was een jazz- en rockfestival dat de stad Bilzen van 1965 tot 1981 op haar kop zette. Het was in zijn tijd het belangrijkste festival in Europa. De Vlaamse jeugd trok in groten getale naar de Limburgse stad om er te genieten van fenomenale bands als Deep Purple, AC/DC en Black Sabbath.

Jazz Bilzen wordt als de voorloper van de hedendaagse festivals gezien, waarin heel wat verschillende stijlen en muziekgenres door elkaar te horen zijn. Jazz Bilzen was namelijk het eerste festival waar jazz- en popmuziek samen werd gebracht. “Jazz Bilzen wordt dan ook de moeder der festivals genoemd en gezien als de voorloper van Werchter”, beaamt Jannie Nijssen, cultuurbeleidscoördinator in Bilzen.

“Daarnaast wilden jongeren zich in die tijd afzetten tegen grote instanties. Het festival werkte dan ook als een soort van katalysator voor die gevoelens”. Jazz Bilzen was een erg baanbrekend en gedurfd festival voor zijn tijd.

Jazz Bilzen – The Legend

In 1981 kwam een eind aan het festival. Maar niet getreurd, want in Bilzen zijn sinds een tweetal jaar heel wat lokale projecten opgestart om de herinnering aan Jazz Bilzen levendig te houden. “We zijn gestart met het project ‘Jazz Bilzen The Legend’ om het festival te doen herleven. We proberen die herinnering tevens te linken aan de hedendaagse jeugd- en festivalcultuur”, aldus Jannie Nijssen.

De stad pakte reeds uit met de expo ‘The Stage’ dat een blik werpt achter de schermen van Jazz Bilzen. Deze belevingsruimte flitst je dankzij beeld- en geluidsfragmenten terug in de tijd naar de festivalweide van toen.

Daarnaast brengt een wandelroute je via een app langs alle markante plekjes van het festival. Deze wandeling start aan een meetingpoint die de bezoekers van de nodige informatie voorziet.

Ook met de ‘Jazz Bilzen Awards’, dé wedstrijd voor pop- en rockfotografie, trekken ze het verhaal door tot nu. Zowel beroepsfotografen als amateurs kunnen beelden inzenden. De deelnemende fotografen schuimen elk jaar tientallen concerten en festivals af om het perfecte plaatje op beeld vast te leggen. De beste fotografen worden gelauwerd met een award.

Dit jaar wordt het project verrijkt met twee nieuwe elementen: een tijdelijke foto-expo van Herman Selleslags en een permanent beeldenpark van Ever Meulen.

Foto-expo Herman Selleslags

“Het eerste nieuwe element dit jaar is een foto-expo van Herman Selleslags. Hij nam foto’s van elke festivaleditie. Zijn beelden portretteren de dynamische sfeer tijdens het festival en tonen aan wat zo een festival betekend heeft voor een stad als Bilzen”, informeert Jannie Nijssen. Het roemruchte verleden van het festival wordt zo aan de hand van een honderdtal foto’s blootgelegd.

Selleslags is geboren in 1938 en groeide uit tot één van de bekendste Vlaamse fotografen. Hij werkte onder andere voor de ‘Humo’ en het Nederlandse ‘Vrij Nederland’, maar ook ‘Knack’, ‘Die Zeit’ en de ‘Volkskrant’ deden beroep op de beeltenissen van de Antwerpse fotograaf. Hij waagde zich zowel aan documentaire- en reportagefotografie als aan portret-, sport- en muziekfotografie. Hij werd eveneens ’s lands eerste popfotograaf. Ooit zei hij: “Bij de eerste popconcerten in de jaren zestig stonden er twee fotografen: een Engelsman en ik, en verder niemand”.

Beeldenpark Ever Meulen

Het tweede nieuwe element dit jaar is het beeldenpark van Ever Meulen in het park van Haffmans, één van de 4 locaties waar ooit het podium van Jazz Bilzen daverde. Je kunt er 4 grote, metalen beelden van ongeveer 2 meter hoog bezichtigen. Het zijn sculpturen van 4 muzikanten, gebaseerd op tekeningen van Ever Meulen. Zijn tekeningen zijn gefundeerd op het dynamische tijdperk van Jazz Bilzen en de hedendaagse belevenis van de festival- en popcultuur.

“Sommige beelden missen een hoofd, wat bezoekers de kans biedt om hun gezicht zelf in die vrije ruimte te plaatsen en even in de huid van de muzikanten te kruipen”, voegt Jannie Nijssen eraan toe.

Ever Meulen (68), het pseudoniem van Eddy Vermeulen, is een Vlaams graficus en illustrator. Hij verdiende zijn brood als huistekenaar bij Humo. Muziek vormt de rode draad doorheen zijn carrière.

De geknipte personen

“De foto-expo en het beeldenpark maken ons aanbod in Bilzen dit jaar opnieuw sterker. Het is de perfecte vertaling van wat Jazz Bilzen was en eveneens van wat er vandaag leeft in de festivalcultuur”, verzekert Jannie Nijssen. “Ever Meulen en Herman Selleslags zijn volgens ons ook de geknipte personen om de opgang van de festivals en muziekbelevenis van toen te schetsen en te vertalen”. (AD) De Expo Herman Selleslags gaat door in Zaal Concordia (Pijpenhof 22, Bilzen) van zondag 22 juni tot en met zondag 14 september 2014. Open van woensdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. Ook het beeldenpark wordt op 21 juni geopend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content