Ithaka brengt mix van kunst, muziek en mode

De nieuwe editie van het beeldend kunstenfestival Ithaka in Leuven pakt uit met een nieuwe formule.

Ithaka 19 zorgt naar eigen zeggen voor een unieke formule tussen kunst, muziek, mode en gezelligheid. Het beeldende kunstenfestival kijkt voor zijn nieuwe editie naar het verleden.

Voor haar negentiende editie strijkt Ithaka neer op de dertiende verdieping van het Sint-Pietersziekenhuis in Leuven, op een oude herstelplaats voor fietsen en een verpleegstersschool. De drie locaties worden nauwelijks gebruikt en ademen volgens de Leuvense Studentenraad op die manier nostalgie uit.

Met het beeldende kunstenfestival wil de Leuvense Studentenraad LOKO een kans geven aan jonge kunstenaars om op een unieke leegstaande locatie te exposeren. Eind maart graven de kunstenaars in het verleden om zich te laten inspireren. De achttien creatievelingen werken elk in verschillende kunsttakken, met onder meer installaties van Collectief Kasinonar, Mattias Christiaens en Kato Six.

Vintage en live Nieuw dit jaar is ‘Ithaka Feest!’ op 24 maart. Dan biedt het festival een nostalgisch café, live muziek en een vintagemarkt. Zo haalt Roselien Tobbackx haar inspiratie uit een jazzverleden en is Nele De Meulemeester één van de ontwerpers die hun werk tentoonstellen op de modemarkt. ” Dit zorgt voor een unieke formule van kunst, muziek, mode en gezelligheid”, zegt Ester Mertens, cultuurcoördinator van de Leuvense Studentenraad.

In 1993 was Ithaka een tentoonstelling van één dag. Nu is het een vijfdaags festival dat een podium wil bieden aan kunstenaars en studenten in contact wil brengen met hedendaagse kunst. Op de voorbije edities exposeerden kunstenaars zoals Hans Op de Beeck (1996), Virginie Bailly (2000) en Sam Dillemans (2001).

Karine Claassen

Ithaka 19: Onvoltooid Verleden Tijd, van 23 tot en met 26 maart in Leuven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content