Indrukwekkende collectie Ileana Sonnabend tentoon in Venetië

© Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, by SIAE 2011

Deze zomer wordt de naam van Peggy Guggenheim gekoppeld aan een andere grande dame uit de kunstwereld: Ileana Sonnabend.

Straks opent de Biënnale van Venetië. Wie dan met de vaporetto van Mestre naar de Giardini sputtert kan, ergens voorbij de Ponte del Rialto, aan de rechterkant, een eenvoudig laag paleis ontdekken.

Op het terras langs de waterkant staat een viriele ruiter van Marino Marini. Daar woonde de legendarische Peggy Guggenheim, liefhebster van kunst en mannen en van haar onafscheidelijke hondjes die na hun dood begraven werden in haar tuin. Na haar dood werd het een stichting waar de verzameling die ze had bijeengebracht permanent wordt getoond. Tijdens de Biënnale worden er tijdelijke exposities georganiseerd.

Deze zomer wordt de naam van Peggy gekoppeld aan een andere grande dame uit de kunstwereld, Ileana Sonnabend. De Roemeense Ileana Schapira veranderde van naam na haar tweede huwelijk met de Amerikaanse kunsthandelaar Michael Sonnabend. Alhoewel ze zakelijk thuis hoorden in de Verenigde Staten, heeft Ileana enkele jaren galerie gehouden in Parijs. Dat was in de periode rond 1964 toen de Amerikanen alles op alles gezet hadden om vrijwel alle prijzen in Venetië binnen te halen met de belangrijkste pop-art kunstenaars van dat moment. Maar dat is een verhaal apart.

Italië

In het Guggenheim paleis wordt nu een overzicht getoond van de kunstenaars en de strekkingen waarmee Sonnabend zich in haar lange carrière als galeriste verbonden voelde. De namenlijst is indrukwekkend en bestrijkt een periode van de jaren vijftig tot haar dood in 2007. Rauschenberg en Lichtenstein, vedetten van de Amerikaanse pop-art, het fotografisch echtpaar Becher tot Jeff Koons.

Maar de tentoonstelling spitst zich vooral toe op de relatie van de Sonnabends met Italië. Die gaat van de Arte Povera (Kounellis, Mario Merz, Pistoletto) naar de doorkerfde schilderijen van Lucio Fontana en de décollages van Mimmo Rotella. Het is een expositie met enige nostalgie naar de bruisende kunstwereld die achter ons ligt en dus geschiedenis is geworden.

Ludo Bekkers

Ileana Sonnabend, an Italian Portrait, tot 2 oktober in de Guggenheim Collection, Dorsoduro 704 in Venetië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content